Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 10-07-2024

Marathon voor Cor Wenink
Bertus vd Esschert sprint naar zege

TWELLO-Afgelopen zaterdag werden er wederom 2 vluchten vervlogen. Eigenlijk klopt dit niet want de marathonduiven werden al op vrijdag gelost in Bressols (988 km) maar arriveerden op zaterdag. De middenafstand duiven werden zaterdagmiddag om 13.20 uur in vrijheid gesteld in Morlincourt (368 km) voor een razendsnelle vlucht vanwege een stevig windje in de rug.

Bressols
Door 8 leden van Steeds Verder werden 32 duiven aan de start gebracht. Het aantal ingekorfde duiven per liefhebber, op enkele commerciële hokken na met honderden duiven, is relatief laag. Dit komt doordat de duiven van de lange afstanden niet wekelijks op deze grote afstanden gespeeld kunnen worden. Vergelijk dit met de marathonlopers uit de atletiek die ook maar enkele keren per jaar aan de start komen.
Specialist voor de langste afstanden is al jaren Cor Wenink wonend op de Worp. Wie hem weet te verslaan komt in aanmerking voor een vroege klassering. Ook deze keer was het Cor die zaterdagmorgen om 07.40 uur de snelste duif klokt. Bijna een half uur later geeft het elektronische systeem een piepje bij Jan Ketelaar in Terwolde ten teken dat er ook bij hem een duifje arriveerde. Daarna begint het, voor marathon-begrippen, aardig door te lopen en arriveren er ook duiven bij Werner vd Steeg Annet Jutten, Ladi Harezlak en Frits en Marian v. Brummen. De laatste prijsduif, nr. 11, valt bij Annet Jutten.
Vanuit Apeldoorn en Diepenveen was er deelname door de Comb. Zoetbrood en Nico Voskamp. Beiden draaien een bevredigende uitslag met prijsduiven naar rato van de deelname.

Morlincourt
Vanwege laaghangende bewolking konden de duiven in Morlincourt pas na de middag in vrijheid gesteld worden. In totaal werden precies 60 duiven ingezet. De hoofdprijs gaat naar Bertus vd Esschert in Welsum. Zijn duifje maakt een snelheid van ruim 113 km per uur. Zaak is het dan om het kompasje goed te hebben staan. Bij een afwijking gaat door om te vliegen heel wat tijd verloren. Binnen 14 minuten zijn de 20 prijsduiven geklokt en zijn de punten verdeeld. Wat opvalt is dat er geen echte uitblinkers zijn, buiten misschien Gerard Bolink die 3 van de 4 ingezette duiven in de top 10  klokt. Dit duidt er op dat het niet echt een selectieve vlucht was.

Jonge duiven
Het seizoen voor de jonge duiven zal, als alles goed gaat, a.s. zaterdag beginnen. Tot nu toe is het met de oefenvluchten, vanwege het slechte weer, droevig gesteld. Er zijn er meer afgelast dan dat er doorgang konden vinden. Daarom heeft de duivenbond besloten om voor zaterdag toe te staan dat de officiële vlucht ingekort wordt tot onder de minimale afstand die normaal geldt voor een wedvlucht. Hopelijk zijn de weergoden de duiven goed gezind en kan er een mooie start worden gemaakt met de junioren.

Top 10 Bressols: 1,3,6. Cor Wenink, 2. Jan Ketelaar, 4,8. Werner vd Steeg, 5,7. Annet Jutten, 9. Ladi Harezlak, 10. Com. Van Brummen.

Top 10 Morlincourt: 1,6,7,8. Bertus vd Esschert, 2,4,10. Gerard Bolink, 3,5,9. Jan Ketelaar