Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

                           


Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 24-08-2022

Niergnies voor Freek Wagenaar
Steffan Willems wint natour

TWELLO-Na een vluchtloos weekend, vanwege de hitte werd er vorige week niet gevlogen, stonden er weer ouderwets 2 vluchten geprogrammeerd. De jonge duiven gingen voor hun eerste massale lossing naar Niergnies (308 km) en de eerste natourvlucht, jong en oud samen, werd gelost in Tongeren (168 km)

Niergnies
Gezien het afstandsverschil tussen de beide vluchten werd er vanuit gegaan dat eerst de natourduiven zouden arriveren. Echter de weersomstandigheden op de losplaatsen en onderweg waren van dien aard dat de jonge duiven bijna 2,5 uur eerder gelost werden dan de duiven van Tongeren. Na de lossing begint het beredeneren van de snelheid die de duiven zullen halen. Dit is altijd lastig maar tegenwoordig worden bijna alle duiven in het land aangemeld op de diverse meldsites. Door rekening te houden met afstand en wind kan er een redelijke indicatie van de aankomsttijd gemaakt worden.
Alle ogen waren ook nu weer gericht op Freek Wagenaar. Freek had weer een select groepje duiven uitgezocht voor deze afdelingsvlucht, maar ook Patricia en Henry Oosterbroek hadden na de fraaie overwinning van 2 weken terug uiteraard weer snode plannen. Na ongeveer 3,5 uur vliegen meldde de eerste duif zich in Voorst. Freek had deze duif als 2e aangewezen als zijn favoriete duif. Iedere liefhebber geeft vooraf 2 favoriete duiven aan die voor het aangewezen kampioenschap vliegen. Naast het aangewezen kampioenschap, is er een onaangewezen kampioenschap waarvoor alle ingezette duiven punten kunnen halen maar waar de punten via een bepaalde formule berekend worden waarbij het aantal ingezette duiven een belangrijke rol speelt.
Het duurde een minuut of 4 voordat bij Freek de 2e en 3e duif arriveerden. Dit gaf al aan dat het een taaiere vlucht werd dan de omstandigheden deden vermoeden. Oorzaken zijn zeker de eerste keer een reis met 2 nachten in de vrachtwagen en een totale lossing van de hele afdeling. Na 21 minuten had Freek 7 duiven thuis en was het de beurt aan Patricia en Henry. John Romein maakt met 2 aankomsten de top tien vol.

Tongeren
Op de natourvluchten mogen zowel oude als jonge duiven ingezet worden. Sommige liefhebbers, al zijn er dat dit jaar niet zoveel, leggen zich met wat oude duiven helemaal toe op dit spel. Anderen gebruiken deze vluchten om de jonge duiven op te leiden voor volgend jaar. Steffan Willems, met als coach opa Hans Eckelboom, speelt jonge duiven op de natour. Hij opent het bal met de eerste 3 duiven en ook nu weer 1 duifje dat minuten vooruit vliegt. Met 5 jonge duiven in de top 10 maken ze een prima uitslag. Hans Boveree steelt de show: hij heeft 2 oude duiven mee en scoort de plaatsen 4 en 6. Een minuutje na zijn eerste duif heeft hij de klep weer dicht. Freek Wagenaar speelt de jonge duiven die niet op de vluchten voor de jongen meegaan op de natour om ze in het ritme te houden, plek 7 en 8 zijn zijn deel alvorens Henk Blankestijn de top 10 vol maakt.
Bladerend door de uitslag valt op dat Ladi Harezlak, een Brabander met Poolse roots, neergestreken in Terwolde, bijna de helft van zijn duiven in de prijzen speelt. Ladi is vorig jaar weer gestart na zijn verhuizing en speelt de grote marathonvluchten. Op zijn nieuwe stekje moet weer een ploegje geschikte duiven worden opgebouwd. Dat zijn fondduiven relatief zo goed afkwamen geeft aan dat het zeker geen makkelijke vlucht was en dat hij op de goede weg is, proficiat!

Top 10 Niergnies: 1,2,3,4,5,6,7. Freek Wagenaar, 8. Patricia en Henry Oosterboer, 9,10. John Romein
Top 10 Tongeren: 1,2,3,5,10. Steffan Willems, 4,6. Hans Boveree, 7,8. Freek Wagenaar, 9. Henk Blankestijn