Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 03-08-2022

Cor Wenink uitblinker op Bergerac
Freek Wagenaar weer oppermachtig

TWELLO-Met het inkorven voor Bergerac (920 km) vorige week dinsdag diende het einde van het vliegseizoen voor de oude duiven zich officieus aan. Uiteraard staan er straks nog een aantal natour vluchten op het programma maar daar vliegen jong en oud samen. De jonge duiven gingen vrijdag in de korven voor hun derde vlucht van dit seizoen vanuit Tongeren (167 km)

Bergerac
In Twello waren door 5 leden van Steeds Verder nog 26 duiven aan de start gebracht. Traditioneel was Bergerac de vlucht waar vroeger de oudere duiven nog een laatste kans kregen om zich te laten zien. Destijds had men 1 soort duiven dat vloog van 60 t/m 1000 km, allrounders. Tegenwoordig is er sprake van specialisatie en worden de duiven doorgefokt op de voor hen relevante afstanden. Vergelijk dit met de atletiek: ook daar sprinters, midden afstand lopers en marathon lopers. De sprinter zal de marathon niet winnen en andersom ook niet. Deelname aan de marathon heeft dus alleen zin met duiven speciaal gefokt voor deze discipline. Uiteraard zorgen de (weers)omstandigheden er mede voor of een vlucht loeizwaar wordt of wat makkelijker is. Een windje in de rug zorgt voor hogere snelheden en dus makkelijkere vluchten.
Binnen Steeds Verder is er een klein aantal liefhebbers dat zich 100% toelegt op de marathon. Cor Wenink is de laatste jaren de te kloppen man op de verre en zware vluchten. Hij bezit een stammetje duiven dat, zoals we vorige week al schreven, van “ver en zwaar” houdt. Afgelopen zaterdag gaf Cor weer zijn visitekaartje af. Met de plaatsen 1,2,3,4 en 7 wint hij 5 van de 9 prijzen. Gerrit en John Nieuwenhuis zijn ook 100% fond spelers en met de plekken 5,6, en 9 maken ze 3 mooie prijzen. Went v.d. Steeg maakt het 9-tal prijswinnaars vol. Van oudsher speelde Went ook vnl. de marathon maar de laatste jaren heeft hij ook sneller soort onder de pannen en maakt hij ook regelmatig een mooie uitslag op de mid- en dagfond.

Tongeren
Vrijdag werden er nog 157 jonge duiven ingezet voor Tongeren. Alle ogen waren gericht op Voorst, meer specifiek op Freek Wagenaar. Na 2 weken spel is hij meer dan de te kloppen man. Met mooie series en veel kopduiven geeft hij veel concurrenten het nakijken. Freek is ook weer zo’n specialist. Hij speelt alleen met de jonge duiven die ook nog eens door zijn teamgenoten Bram Scherpenzeel en Sander Hulleman voor hem gefokt worden. Daardoor ligt de volle focus op puur de wedstrijden met de junioren. Deze formule werpt al jaren zijn vruchten af, niet in het minst natuurlijk door de feeling die Freek voor dit spel heeft en de prima verzorging van de kweekduiven door Bram en Sander.
Na het optrekken van de bewolking in Tongeren kon er om 10.00 uur gelost worden. De duiven hadden een snel vertrek en zaten al snel in de goede lijn. De eerste duiven dienden zich ruim binnen 2 vlieguren aan boven de hokken van Freek. Binnen ruim 2,5 minuten heeft hij 7 duiven in de klok. Dan zijn het Henry en Patricia Oosterboer, die spelen vanaf de ruime hokken van John Romein, die hun eerste duifje verwelkomen en daarmee de serie van Freek doorbreken. Met zijn 2 volgende duiven maakt Freek de top 10 vol. Ook in groter verband, vlieggebied bestaande uit 186 deelnemende liefhebbers met 2766 duiven in concours, slaagt Freek er in om de eerste 6 plaatsen te bezetten. Een geweldige uitslag die nog moeilijk te evenaren zal zijn.

Top 9 Bergerac: 1,2,3,4,7. Cor Wenink, 5,6,9. Gerrit en John Nieuwenhuis, 8. Went v.d. Steeg

Top 10 Tongeren: 1,2,3,4,5,6,7,9,10. Freek Wagenaar, 8. Henry en Patricia Oosterboer