Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 29-06-2022

Clean sheet Jan de Ruiter
Rein Evers wint vanuit Chimay

TWELLO-Afgelopen week werd er weer ingekorfd voor twee vluchten. Donderdag gingen de dagfondduiven in de korf voor een vlucht vanuit Chateauroux (680 km) en vrijdag werden de snelle vogels ingezet voor een vitesse vlucht vanuit Etrouengt (286 km). Met het naderen van de losdag, zaterdag, werd steeds duidelijker dat het weer niet echt zou meewerken. Er werd dan ook al tijdig besloten om beide konvooien een stuk oostelijker te verplaatsen. Uiteindelijk werd de dagfond vanuit Nevers (622 km) en de vitesse vanuit Chimay (273 km) vervlogen. Niet alleen is de laatste makkelijker uit te spreken maar door het oostelijker lossen worden de duiven ook rechter onder de afdeling in vrijheid gesteld. Of dit er toe bijdroeg dat de snelste duiven uit Twello zich konden meten met de diverse profs in het duivenwereldje zal altijd onduidelijk blijven, maar blijkbaar heeft dit toch invloed. Gekscherend werd dan ook in het clublokaal de opmerking geplaatst dat dit wel meteen de laatste keer zal zijn.

Chimay
De duiven werden mooi op tijd gelost. Met een windje in de rug werden er hoge snelheden behaald. De snelste duif viel verrassend bij Rein Evers in Wilp-A. Rein doet met een heel klein hokbestand bijna aan alle daagse vluchten mee. Vanwege drukke werkzaamheden is de verzorging niet altijd zoals hij zich zou wensen maar we weten het: “als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar ……”. Met een jaarling doffertje, vorig jaar gekregen van Albert Hendriksen die hem elk jaar een aantal duiven schenkt, was er dus dubbele pret. Zowel de speler als de schenker waren trots op dit resultaat. De tweede duif was van John Romein die aan een sterk seizoen bezig is. Jan de Ruiter, Steffan Willems en Jan Ketelaar maken, zoals we de laatste weken gewend zijn, de top 10 vol. Het was een relatief vlot concours met bijna alle duiven weer thuis met het afslaan van de klokken.

Nevers
De duiven werden een flink stuk oostelijker vervoerd om er zo voor te zorgen dat er zaterdagmorgen voor de vanuit het westen optrekkende regenbuien gelost zou kunnen worden. Deze redenering bleek hout te snijden. Met een hele vroege lossing, 06.50 uur, bleek Afdeling 8, waar Steeds Verder onderdeel van uit maakt, 1 van de weinige afdelingen die er vroeg uit kon. Met de razendsnelle vlucht van de ochtend fris in het geheugen, de eerste duif maakte meer dan 100 km/uur, werd er tijdig post gevat om de duiven te verwelkomen. Ook nu was er weer een aantal gastspelers dat hun duiven in Twello inkorfde. Altijd leuk om ook eens andere tegenstanders te hebben, hoewel in de grotere verbanden iedereen tegen elkaar speelt. Uiteraard gaat de afstand op dit soort vluchten meetellen en leek 90 km/uur al lastig om te halen. Jan de Ruiter uit Teuge had een duif mee die daar anders over dacht. Met net iets meer dan 90 km/uur had de doffer de 618 km afgelegd. Niet veel later arriveerde bij Jan de 2e duif van de 3 die hij had ingezet. Toen ook de 3e zich keurig op tijd, 5e prijs, meldde was de zgn. “Clean Sheet” compleet. De laatste jaren wordt in de duivensport het begrip “Clean Sheet” gebruikt als alle ingezette duiven van een liefhebber prijs spelen. In de top 10 zien we naast de 3 duiven van Jan vnl. de namen van gastspelers. Comb. Zeiss v. Putten (Deventer), Comb. Zoetbrood (Apeldoorn) en Gerard Bolink (Bathmen) draaien allen 2 duifjes in de top 10. Steeds Verder-lid Steffan Willems wurmt zich daar nog tussen met 1 van de 2 ingezette strijders en maakt zo de top 10 vol.

A.s. maandag staat alweer de eerste africhtingsvlucht voor de jongen duiven op het programma. Half juli beginnen de wedvluchten voor de jonge duiven 2022. Deze worden vooraf gegaan door een aantal korte vluchtjes om de broodnodige ervaring op te doen.
Daarnaast is het dinsdag inkorven voor een ochtendlossing vanuit Ruffec (817 km) en donderdag gaan de snelle duiven richting Melun (467 km) voor een zware midfondvlucht.

Top 10 Chimay: 1. Rein Evers, 2,9. John Romein, 3,4,10. Jan de Ruiter, 5,6,7. Steffan Willems, 8. Jan Ketelaar.
Top 10 Nevers: 1,2,5. Jan de Ruiter, 3,10. Comb. Zeiss v. Putten, 4,6. Comb. Zoetbrood, 7,9. Gerard Bolink, 8. Steffan Willems