Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 22-06-2022

Cor Wenink maakt faam waar
Jaarlingen John Romein excelleren

TWELLO-Voor afgelopen zaterdag stonden er 2 mooie vluchten gepland. Voor de marathon was er de klassieker van St. Vincent de Tyrosse (1100 km) geprogrammeerd en voor de midfond zou er een lossing  zijn in Nanteuil (420 km). Alles staat in de verledentijd omdat het in de loop van de week erg heet werd. De hitteprotocollen werden van het stof ontdaan en het hele programma ging op de schop.

St. Vincent
Dinsdagavond werd er voor St Vincent ingekorfd door een aantal leden van Steeds Verder en een paar gasten uit Apeldoorn en Diepenveen. Naarmate de week vorderde werd het steeds warmer en dan komen de hitteprotocollen boven water. De duivenbond heeft voor extreme omstandigheden tal van instrumenten om het voor de duiven minder zwaar te maken. Zo kan men besluiten tot minder duiven in de korven, tot het inkorten van vluchten en zelfs tot het afgelasten van vluchten. Voor deze editie van St. Vincent werd gekozen voor het inkorten van de vlucht en voor een lossing ’s morgens vroeg in relatieve koelte.
Vrijdagmorgen om 7.15 uur werden de duiven gelost in Bergerac. Met een zacht windje in de rug hield men rekening met aankomsten in de avond en nacht. In zuidelijk Nederland arriveerden er inderdaad duiven en zelfs een stuk noordelijker waren er wat schaarse aankomsten. In de regio rond Twello duurde het tot zaterdagavond voordat de eerste duiven zich aandienden. Cor Wenink, genietend van een buurtbarbecue, ging regelmatig bij zijn hokken kijken om te zien of één van zijn favorieten zich gemeld had. Iets na kwart over acht had de eerste duif het elektronische constateersysteem gepasseerd en won daarmee de eerste prijs. Vol goede moed bleven de overige deelnemers de lucht afturen naar een moedige strijder maar alleen bij Gerrit en John Nieuwenhuis arriveerde die avond nog een duifje. Zondagmorgen opende weer Cor Wenink het bal met zijn 2e aankomst. In een tijdsbestek van enkele minuten arriveerden er 2 duiven bij Arjan en Davy Zoetbrood uit Apeldoorn. Daarna wisselden de aankomsten van deze drie liefhebbers elkaar af voordat Danny van Gerrevink de 11e en laatste prijsduif klokte. Daarmee kwam er een einde aan een vlucht die als één van de zwaarste de boeken in zal gaan.

Nanteuil
Voor de midfond stond de vlucht vanuit Nanteuil op het programma. Met het naderen van de inkorfdag werd het ook steeds warmer met misschien zelfs tropische temperaturen op zaterdag. Ook hier greep de duivenbond in en werd er in eerste instantie besloten om de vlucht in te korten tot Morlincourt. Ook nog een mooie afstand maar deze is in 1 nacht te bereizen zodat de duiven niet op donderdag maar op vrijdag ingezet konden worden. Om het de duiven zo comfortabel mogelijk te maken werd er nog een stapje terug gedaan: het aantal duiven in de korven werd teruggebracht en ook de afstand van de vlucht werd nog eens met 60 km ingekort doordat men voor Niergnies als losplaats koos. De duiven werden ouderwets vroeg gelost (06.30 uur) om maar zo lang mogelijk in relatief milde temperaturen te kunnen vliegen. John Romein opende aan de Terwoldseweg met zijn jaarlingduivin “Zoë ‘063” het bal. Deze jarige duivin, die in haar geboortejaar een gedegen opleiding heeft genoten, had al meerdere top-10 noteringen op haar naam staan. We repten al eerder over de door John’s compagnon Henry Oosterboer opgeleide jaarlingen. Met 5 duiven van 2021 in de top 10 laat John nogmaals zien hoe belangrijk een goede opleiding als jonge duif is. Ook regionaal is er bijna niemand die momenteel zo sterk speelt met de jaarlingen. Naast de 5 duiven van John zien we in de top tien de gekende namen van Steffan Willems (3x), Jan de Ruiter (1e get.) en Henk Blankestijn. Ook deze midfondvlucht was een taaie maar vanwege de relatief korte afstand waren ’s avonds vrijwel alle duiven op de hokken weergekeerd. De enkelingen die nog onderweg waren profiteerden op zondagmorgen van een beetje regen en mildere temperaturen en maakten op de meeste hokken de aantallen weer compleet.

Top 11 Bergerac: 1,3,6. Cor Wenink, 2,9,10. Gerrit en John Nieuwenhuis, 4,5,7,8. Arjan en Davy Zoetbrood, 11. Danny v. Gerrevink

Top 10 Niergnies: 1,6,7,9,10. John Romein, 2,5,8. Steffan Willems, 3. Jan de Ruiter, 4. Henk Blankestijn