Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 25-05-2022

Jaarlingen hebben het lastig
Triple voor Steffan Willems

TWELLO-Afgelopen zaterdag werd wederom een vlucht vanuit Morlincourt (366 km) vervlogen. Ook nu werd er, evenals vorige week, al om 08.15 uur gelost. Met een stevige wind van achteren werden er hoge snelheden verwacht. Vanwege de richting van de wind, meest westelijk, zou de oostkant het mooie weer moeten maken.

Voor veel duiven, vooral de jaarduiven, waren deze omstandigheden weer nieuw. Er was sprake van een gezamenlijke lossing van de hele afdeling, ruim 850 deelnemers zetten samen meer dan 17.000 duiven in. Dan is het lastig om de goede koers te kiezen en vast te houden. De groepsdynamiek, de duif is een kuddedier, zorgt er voor dat duiven te ver meevliegen met koppels die voor hen de verkeerde kant op gaan. Tel daarbij het landschap, waarbij het Veluwe-massief als een soort wig opdoemt en er voor zorgt dat veel duiven linksaf slaan, in plaats van rechtsaf. Dit zal verklaren waarom er zo weinig jarige duiven in de uitslag staan. In de top dertig, zien we er precies twee. Dit leerproces zullen ze moeten doorlopen om de komende vluchten toch de snelste weg naar huis te kiezen. Jaarlingen die als jonge duif al flink wat vluchten, onder verschillende omstandigheden, voor de kiezen hebben gehad, komen nu naar voren. De twee jaarlingen in de top 30, van John Romein, zijn als jonge duif prima ingevlogen door John’s compagnon Henry Oosterboer. Zaak dus om de jonge duiven al in hun geboortejaar zoveel mogelijk ervaring op te laten doen.

Na verloop van tijd kwamen her en der meldingen binnen van liefhebbers op de kortere afstanden. Uiteraard arriveren de duiven daar eerder. Er werd gerekend en vanaf 12 uur zouden de duiven kunnen arriveren. Dit bleek iets te optimistisch. Jan de Ruiter draait in Teuge, aan de “verkeerde” kant dus, de tijd snelste duif. Echter, is dat ook bijna de kortste afstand van de club. Mensen in Epse en Terwolde wonen hemelsbreed 7 km verder. Hun duiven mogen er dus langer over doen om met dezelfde snelheid thuis te komen.
In Epse waren het Steffan Willems en Hans Eckelboom die in iets meer dan één minuut 3 duiven klokten die alle 3 sneller waren dan die van Jan de Ruiter. Kort daarop draait ook Jan Ketelaar in Terwolde en John Romein aan de Terwoldseweg. In de tussentijd arriveren er in Epse echter ook nog 3 duiven waardoor Steffan zelfs 6 duiven in de top 10 heeft.

Voor de komende week staan er 2 vluchten op de rol. Donderdag wordt er ingekorfd voor de eerste dagfondvlucht (500 – 750 km) en vrijdag voor een relatief korte midfondvlucht vanuit Niergnies (305 km). Vanaf dan zullen er bijna iedere week 2 of meer vluchten georganiseerd worden. Het seizoen komt op stoom en voor alle disciplines is er wat te doen. Daar doen de mensen het voor.

Top 10 Morlincourt: 1,2,3,6,8,9. Steffan Willems, 4. Jan de Ruiter, 5,7. Jan Ketelaar, 10. John Romein