Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 12-07-2017

Vliegseizoen jonge duiven gestart
Steffan Willems excelleert

TWELLO-Nadat vorige week de vluchten uit voorzorg werden afgelast was er deze week sprake van een overladen programma. Naast de start van het seizoen voor de jonge duiven was er eerst op maandag nog een oefenvlucht voor de junioren en stonden er maar liefst 3 vluchten voor de oude duiven op de rol. De marathon-duiven gingen al op dinsdag in de mand voor Dax ( 1085 km). Op donderdag werden er twee vluchten ingekorfd. De dagfond-duiven gingen uiteindelijk naar Bourges (630 km) en de snelle duiven gingen voor een vervangende vlucht naar Laon (336 km). Als laatste werden vrijdag de jonge duiven op pad gestuurd voor hun maiden-trip vanuit Venlo (95 km)

Venlo
De duiven vanuit Venlo arriveerden luttele minuten voor de oude duiven uit Laon. Bij specialist en jeugdlid Steffan Willems in Epse, ondersteunt door opa Hans Eckelboom, arriveerden om 12.08 uur 7 duiven gelijktijdig boven de hokken. Binnen 8 seconden zaten deze in de klok en later bleken het ook de 7 snelste duiven van de club te zijn. Voor de overige deelnemers bleven dus al heel snel alleen de kruimels over. Het spel met de jonge duiven is steeds meer een specialisatie geworden. Hoewel Steffan ook nog wel met de oude duiven vliegt ligt de focus toch steeds bij de junioren. Dat dit zijn vruchten afwerpt moge duidelijk zijn al zegt zo’n eerste vlucht nog niks voor het verdere seizoen.

Laon
Luttele minuten na de eerste duiven uit Venlo arriveerden er bij de ongekroonde snelheidskoning John Romein 3 oude duiven gelijktijdig. Daarmee was het erepodium al gevuld voordat er elders ook maar een veer het thuisfront had bereikt. John staat nog hoog in de diverse competities en om zijn positie te behouden, of zelfs nog iets te verbeteren, werkte hij zich de afgelopen weken uit de naad om zijn duiven perfect gemotiveerd aam de start te brengen. Dat dit allemaal niet voor niets is geweest bewijst zijn mooie uitslag. Met nog 1 vlucht te gaan is er nog veel mogelijk maar tot zover heeft hij weer een grandioos seizoen gedraaid. De concurrentie zal de komende winter met een heel goed strijdplan voor volgend seizoen moeten komen om John van zijn troon te stoten.

Bourges
De dagfondduiven moesten een afstand van gemiddeld 630 km overbruggen om thuis te komen. Snelheid, kracht en conditie zorgen er voor dat deze duiven in staat zijn om wel tot 10 uren of langer aan één stuk door te vliegen. Bij Nico Voskamp in Diepenveen landde zo’n krachtpatser na precies 9 uren vliegen op de klep, een fenomenale krachtsinspanning. Dit was tevens veruit de snelste duif van Steeds Verder. Veel duiven gaan overigens toch naar beneden om te drinken. Vaak zien de liefhebbers dit aan de poten van de duiven die thuiskomen. Deze zitten dan veelal onder de klei of er zitten algendraden of wier aan geplakt. De echte toppers gaan niet zitten maar nemen, als ze echt dorst krijgen, al vliegend een teug water uit een meer of rivier waar ze op de thuisreis overheen vliegen.

Dax
Met Dax komen bij de zwaarste en langste vlucht van afgelopen weekend. Vrijdagmorgen om 11 uur werden deze “overnachters” gelost om in de loop van zaterdag geklokt te worden. Deze taaie en ranke duiven hebben een heel zuinig motortje en kunnen daarom vele uren vliegen op de brandstof die ze bij zich dragen. Het zijn veelal wat rustiger duiven die niet gaan vechten in de mand en zich niet van hun stuk laten brengen. John en Gerrit Nieuwenhuis smaakten het genoegen van de snelste duif in de club, daarmee andermaal bewijzend dat het zich loont om de focus op 1 spelonderdeel te leggen.

Top 10 Venlo algemeen: 1,2,3,4,5,6,7. Steffan Willems, 8. Jan Ketelaar, 9. Freek Wagenaar, 10 Jan de Ruiter Top 4 B-klasse: 1,2,3,4. Cor Wenink

Top 10 Laon algemeen: 1,2,35,6,7. John Romein, 4,9,10. Jan de Ruiter, 7. Jan Ketelaar Top 10 Laon B-klasse: 1. Werner v.d. Steeg, 2,5,10. Annet Jutten, 3,4,6,8,9. Comb. Nieuwenhuis, 7. Rein Evers

Top 10 Bourges: 1,5. Nico Voskamp, 2,3. Bram Scherpenzeel, 4,7,8,10. Annet Jutten, 6,9. John Romein

Top 6 Dax: 1. John en Gerrit Nieuwenhuis, 2,3. Cor Wenink, 4,5,6. Jan Ketelaar