Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 23-08-2017

Dubbelslag Steffan Willems op Nanteuil
John Romein ongenaakbaar op natour

TWELLO-Ook deze keer stonden er weer 2 vluchten geprogrammeerd voor de zaterdag. De hele week leek het twijfelachtig of er wel op zaterdag gelost kon worden maar na enig wachten op beter weer konden zowel de jonge duiven in Nanteuil (416 km) als de natour duiven in Tongeren (165 km) verantwoord huiswaarts keren.


Tongeren
In een ver verleden werd de natour gebruikt om de wat later in het seizoen gefokte jonge duiven een opleiding voor de toekomst te geven. Omdat er ook oude duiven mogen worden ingekorfd werd het steeds meer een discipline op zich met ook hier echte specialisten. Vaak worden de duiven in het naseizoen nog een keertje gekoppeld om een nestje groot te brengen. Door dit te combineren met de vluchten voor de natour kunnen er mooie dingen ontstaan. Een nadeel van het spelen op een nestje is dat de duiven aan huis nog maar moeilijk aan het trainen zijn te houden. Vaak, en dan vooral de vrouwtjes, hebben ze zo’n trek op het nest dat ze het na een paar rondjes alweer voor gezien houden en op de klep gaan zitten wachten wanneer ze naar binnen mogen. De oplossing is simpel maar best arbeidsintensief: breng de duiven een paar keer per week een flink stuk weg zodat ze een trainingsvlucht van zo’n 60 km maken. Veel liefhebbers in onze regionen gaan daarvoor naar Ravenstein.
De eerste vlucht die zou tellen voor de natour werd vorige week afgelast. Deze week stond dan Tongeren gepland. Om 10.15 uur werd er gelost en met een flinke wind schuin in de rug zouden er hoge snelheden gehaald worden. Niet gemotiveerde en jonge duiven hebben het moeilijk onder deze omstandigheden en dwalen al snel een heel eind van de ideale lijn af. Zo niet bij John Romein. Met oude, ingevlogen, duiven op een nestje maakt hij het mooie weer. Op plaats 16 van de uitslag heeft John er al 11 in de klok waaronder de plaatsen 1 t/m 5. De verrassing deze week is B-klasser Rein Evers die heel lang de meldlijst aanvoerde maar na de meldingen vanaf Terwoldseweg moest ook hij een diepe buiging maken. Er komen nog 3 vluchten in deze cyclus. Of John deze vorm kan vasthouden zullen we dan weten. Voor de concurrentie is het zaak om er een schepje bovenop te doen om nog enige weerstand te kunnen bieden.


Nanteuil
Voor de 2e afdelingsvlucht voor de jonge duiven werd er nog door 5 liefhebbers van Steeds Verder ingekorfd. Veel duiven gaan hun verenkleed wisselen (ruien) en zijn niet meer geschikt om aan de wedstrijden deel te nemen. De specialisten zorgen er middels uitgekiende systemen voor, b.v. door te spelen met licht en donker, dat hun duiven nog zo glad als een paling zijn. Steffan Willems en Freek Wagenaar waren de liefhebbers die nog met een mooie ploeg duiven aan de start kwamen. Jan Ketelaar, Jan de Ruiter en John Romein deden het allen met 10 of minder duifjes. Vorige week was het Team Freek Wagenaar dat een knalvroege duif had. Ditmaal moesten zij de eer aan Steffan Willems geven die plaats 1 en 2 pakte. De vlucht kende een beetje een vreemd verloop, mede door de buien die de duiven onderweg tegenkwamen. Doordat er plaatselijk buien zitten kan het verloop van een vlucht daardoor beïnvloed worden. De duiven proberen om de buien heen te vliegen en kunnen daardoor van hun koers raken of een flinke omweg maken. Sommige zijn echter zo gemotiveerd dat ze dwars door de buien heen vliegen om het hok te bereiken. Deze komen dan ook kletsnat thuis, iets wat de snelheid weer niet ten goede komt.
Deze vlucht draaiden zowel Steffan Willems als Freek Wagenaar 4 duiven in de top 10 die wordt vol gemaakt door Jan Ketelaar en John Romein. Bij John wilde het dit jaar helemaal niet vlotten met de jonge duiven maar na advies te hebben ingewonnen bij een deskundige en na enkele aanpassingen aan de hokken van de jonge duiven worden de prestatie langzaamaan beter. Na de laatste vlucht zal de hele sectie voor de jonge duiven worden aangepast zodat hij hopelijk volgend seizoen de concurrentie aan kan gaan,


Top 10 Tongeren: 1,2,3,4,5. John Romein, 6. Rein Evers, 6,7. Jan de Ruiter, 9. Nico Voskamp, 10. Bram Scherpenzeel
Top 10 B-klasse: 1. Rein Evers, 2,6,7,8. Stefan Jansen, 3. Annet Jutten, 4,5,9,10. Naomi en Lizzy Romein


Top 10 Nanteuil: 1,2,9,10. Steffan Willems, 3,4,5,6. Freek Wagenaar, 7. Jan Ketelaar, 8. John Romein