Klik hier om deze pagina af te drukken...!!
Print deze pagina

Weersomstandigheden spelen parten
Jonge duiven Steeds Verder beginnen moeizaam aan seizoen

TWELLO-Afgelopen zaterdag was de seizoensopening voor de jonge duiven. Zoals de laatste weken al vaker geschreven zijn de weersomstandigheden de laatste weken niet vaak op de hand van de duivenliefhebbers. Zaterdag vormde daarop geen uitzondering. Ook de lange afstandsvliegers vanuit Cahors kregen het niet voor niets, kortom, een duivenweekend dat ons nog lang zal heugen.

Chateauroux

De vlucht vanuit Chateauroux (680 km) werd vorige week zaterdag uitgesteld naar de zondag. Ook op die dag waren de weersomstandigheden twijfelachtig wat bleek uit de mededeling op Teletekst dat er in eerste instantie zelfs werd uitgesteld naar maandag. Nadere bestudering van de weerkaarten en vooruitzichten én de ontwikkeling van de situatie op dat moment maakte het om 10.15 uur tóch verantwoord om te lossen. Snel werd door de vereniging geanticipeerd door alle liefhebbers die duiven hadden ingezet voor deze vlucht telefonisch op de hoogte te stellen van deze onverwachte wending. De vlucht kende geen razendsnel verloop maar achteraf kon worden vastgesteld dat de lossingverantwoordelijken het bij het rechte eid hadden, gelukkig!
Bram Scherpenzeel doet op deze vlucht andermaal van zich spreken. Deze vluchten zijn zijn passie en dat met de plaatsen 1 en 2 sluit hij zijn fondseizoen in stijl af. Doordat Joke en Martin Geven hun “Wondere 036” weer als eerste draaien zijn zij het die het kampioenschap juist voor de neus van Jan de Ruiter wegkapen. Went v.d. Steeg scoort een “volle bak” door beide ingezette duiven in de prijzen te draaien!!

Top 10 Chateauroux: 1,2,5,10. Bram Scherpenzeel, 3,6,7. Joke en Martin Geven, 4. Jan de Ruiter, 8. Rob Wassink, 9. Annet Jutten

Cahors
De 47 duiven van p.v. Steeds Verder werden vrijdagmiddag gelost om 13.00 uur te Cahors (960 km) in het zuiden van Frankrijk. De duiven werden op de laatste fondvlucht van het seizoen gelost onder redelijke tot goede omstandigheden. Ondanks het feit dat onze duiven de wind tegen hadden kwamen de duiven goed weg van de lossingplaats. De gehele route zouden de duiven tegen de wind in moeten vliegen, gezien het feit dat de temperatuur ook aan de lage kant was, zou het een van de zwaarste fondvluchten van het seizoen worden. Het geduld van de fondliefhebbers werd dit weekend danig op de proef gesteld. Om 15.22 arriveerde de eerste duif van de vereniging. Het was de “617” van Cor Wenink. De blauwe doffer, klein van postuur, had Cor in vriendschap verkregen van Gerrit Niehaus uit Deventer. Gerrit, oud speler van Go Ahead, gold als een van de beste fondspelers van Deventer. In deze tijd van commercie, komt het gelukkig regelmatig voor, ook binnen de vereniging PV. Steeds Verder, dat liefhebbers elkaar duiven geven. 
Aan de duiven was het duidelijk te zien dat zij een geweldige inspanning hebben moeten verrichten om op de hokken terug te kunnen keren. ’s Avonds bij het afslaan van de klokken bleek nog slechts een kwart van de duiven thuis te zijn. Het is nu zaak de laatkomers goed te verzorgen zodat zij kunnen bijkomen van de geleverde inspanning en kunnen genieten van de komende rustperiode. Voor de fondduiven zit het vliegprogramma er namelijk op.
Gerrit Ilbrink wist deze zware vlucht naast een fraaie derde plaats twee van de zes duiven in de prijzen te draaien. Jan Ketelaar had ’s avonds ook twee duiven terug.
Al met al was Cahors niet de fondvlucht zoals de liefhebbers die graag zouden wensen. 

Uitslag Cahors: 1,5,7. Cor Wenink, 2. Gerrit en John Nieuwenhuis, 3,10. Gerrit Ilbrink, 4,9. J. Ketelaar, 6. Frits en Sven v. Brummen, 8. Went v.d. Steeg 

Venlo
De Gelders Overijsselse Unie, waar "Steeds Verder" onder valt, had er voor gekozen om laat met het jonge duivenspel te beginnen. Gelet op de grote verliezen aan duiven de afgelopen jaren moest men de bakens wel verzetten. Gezamenlijk vliegen met oude en jonge duiven zou de toegevoegde waarde kunnen zijn. Gezamenlijk los, maar wel oud en jong gescheiden op afzonderlijke uitslagen was de gedachte. De oude ervaren duiven zouden de jonge duiven wegwijs moeten maken. Of theorie en praktijk overeen komen, daarover wordt nu al zwaar gediscussieerd!
Steeds Verder bracht afgelopen vrijdagavond 130 oude duiven in de containerboxen en 463 junioren. Deze werden 's avonds opgehaald door de grote wagen en zaterdagochtend in stelling gebracht in Venlo. Een gemiddelde afstand voor Twello van 94 kilometer. "Kat in bakkie" zou je denken. Helaas zat het de duivenhouders niet mee. Het was zaterdagochtend zwaar bewolkt en daarom kon er pas om 14.00 uur gelost worden. Ook toen waren de lossingomstandigheden verre van ideaal, want de zon zou zich niet of nauwelijks laten zien. Dat laatste is van belang, want duiven richten zich voor een belangrijk deel op de zon. 
Iedereen wist toen al dat het een bizarre vlucht zou worden. Voor de oude duiven zou het met hun ervaring iets gemakkelijker zijn, was de gedachte. De realiteit is echter weerbarstig. De jeugdige overmoed won het binnen "Steeds Verder" van de ervaring. Precies om 15.31.02 toucheerde in Gietelo de snelste duif via de chip aan de vaste voetring de antenne van de spoetnik. Voor eigenaar Freek Wagenaar een bijzonder moment, want het was voor hem de allereerste inkorving van het seizoen, aangezien Freek vanwege allergie uitsluitend met jonge duiven speelt van derden. Toen wist hij echter nog niet dat dit meteen goed zou zijn voor de overwinning in het kringconcours tegen 3236 junioren. Ook Hillie Romein en de verzorgers John Romein en Cor Buis keken verrast toen bij hen de eerste zes aankomsten jonge duiven waren, terwijl Hillie normaliter op de nalijn met haar oude duiven schier onklopbaar is. Ook bij Frits en Sven van Brummen gaf een junior de senioren het nakijken. 
Achteraf bleek, dat zowel jong als oud problemen kenden met de ongunstige omstandigheden. Bij de oude duiven waren de prijzen om 16.30 uur verdiend, bij de junioren duurde het tot 17.00 uur. 's Avonds om 22.00 uur waren er bij "Steeds Verder" nog zeker 200 duiven niet terug op de basis. Daarvan zullen er ongetwijfeld de nodige vogels de volgende dag(en) alsnog de thuisbasis bereiken. Het hoort bij het leerproces. Het is nog te vroeg om het idee van "G" (ezamenlijke) vluchten op voorhand als een mislukking te bestempelen. De komende zes weken moeten dat uitwijzen. Afgelopen zaterdag hadden de junioren in ieder geval weinig profijt van de ervaring van de oude duiven!

Dokter Arthur Bricoux was voor de tweede wereldoorlog de bekendste duivenliefhebber van België. Recordhouder nationale overwinningen en pionier van het weduwschap. Toen in 1940 bij het uitbreken van de oorlog zijn beroemde duiven gevorderd en gedood werden kwam de dokter die klap niet te boven en stierf korte tijd later van verdriet. Postduivenkweekstation Natural in Belgie heeft het ras Bricoux nog steeds bewaard. De winnende duif van Freek Wagenaar is een jonge rode Bricouxdoffer van Natural. Zijn enige nestdoffer nota bene op een jong van 1 dag oud gaf hem vleugels! De winnende tijd (968,644 mtr. per minuut) past in het beeld. Het gebeurt zeer zelden dat de 1000 meter kaap niet gehaald wordt door de winnaar. Vroeger fokte men "hangers", tegenwoordig "jagers". Zaterdag was in droptermen ouderwets nieuwerwets!

De top 10 bij de junioren: 1 en 6 Freek Wagenaar 2,3,7 en 10 Team Hillie Romein 4 Frits & Sven van Brummen 5 Hans Boveree (persoonlijk record voor deze relatieve nieuwkomer!) 8. Jan Ketelaar 9. Jan & Arno Groot Koerkamp. 
A-klasse: 1 en 4 Freek Wagenaar 2,3,5,7 en 9 Team Romein 6. Jan Ketelaar 8. Jan & Corrie van Brummen 10. Werner v.d. Steeg
B-klasse: 1 en 2. Max Slinkman 3,6 en 9 Jan Hulsebos 4,7 en 10 Henk Blankestijn 5 Jan Aalpoel 8 Gerrit Ilbrink
C-klasse: 1 en 7 Frits en Sven van Brummen 2 Hans Boveree 3,6, 9 en 10 Jan & Arno Groot Koerkamp 4 Hennie Beumer 5 Jan de Ruiter 8 Berrie Nijkamp

Oude duiven: 1 en 5. Jan & Arno Groot Koerkamp (winnende tijd 904,577 mtr per minuut) 2 Bram Scherpenzeel 3 en 6 Jan de Ruiter 4 Max Slinkman 7 en 10 Henk Blankestijn 8 Frits & Sven van Brummen 9 Jan & Corrie van Brummen
A-klasse: 1,2,7,8,9 en 10 Jan & Arno Groot Koerkamp 3,4 en 6 Henk Blankestijn 5 Team Hillie Romein
B-klasse: 1 en 10 Bram Scherpenzeel 2,3,6,7,8 en 9 Jan de Ruiter 4 Frits & Sven van Brummen 5 Jan & Corrie van Brummen
C-klasse: 1 en 7 Max Slinkman 2 Arie Woertman 3 en 8 Hans Boveree 4 en 9 Jan Ketelaar 5 en 10 Teun Kruitbosch 6 Berrie Nijkamp