Klik hier om deze pagina af te drukken...!!
Print deze pagina

Overvol programma duivensporters
Corrie van Brummen triomfeert op Bordeaux

TWELLO-Afgelopen week stonden er wederom 3 vluchten op het programma van de postduivenhouders uit Twello. Op drie disciplines kon er gestreden worden om de hoogste eer. De specialisten laten luid en duidelijk van zich horen en laten zien waarom ze zo genoemd worden.

Overnachtfondvlucht Bordeaux
Voor de wat oudere postduivenliefhebbers is Bordeaux een begrip. We gaan terug in de tijd, naar de periode dat PV. Steeds Verder, zo’n tachtig jaar geleden, werd opgericht. Het programma van de fondvluchten werd in die tijd en de jaren vijftig en zestig, afgesloten met de vlucht vanuit Bordeaux. Bordeaux de prachtige wijnstad in zuidwest Frankrijk. De plaats waar de Nederlanders in de Tour de France menig overwinning behaalden. In die tijd beschikte men niet over een elektronisch klokkensysteem, maar moesten gummie ringen “ gedraaid worden” in mechanische klokken. Voor de oorlog had niet iedereen de middelen om zelf een duivenklok aan te schaffen en werd door menigeen gedraaid in centraal opgestelde klokken, waarbij de looptijd in rekening gebracht werd. Een tijd vol romantiek en nostalgie. In die tijd kwam het ook voor dat het wel enkele dagen kon duren voordat de prijzen verdiend waren. Een kwart van de meegezonden duiven kan prijs winnen en op deze manier punten behalen voor de verschillende kampioenschappen. Tegenwoordig zijn door de evaluatie van de duivensport de prijzen binnen een paar uur verdiend. De duiven krijgen naast een stuk medische begeleiding een optimale verzorging waarbij men gebruik maakt van uitgekiende voersystemen. Ook is in de loop der jaren de kwaliteit van de duiven aanmerkelijk verbeterd. Door internetveilingen van duiven, wordt iedereen de mogelijkheid geboden om goede duiven aan te schaffen.
De laatste jaren heeft de vlucht Bordeaux, om wat voor reden dan ook, niet meer op het vliegprogramma gestaan. 
Sinds vorig jaar staat Bordeaux gelukkig weer op het vliegprogramma. Dit jaar werden door de liefhebbers van PV. Steeds Verder voor deze vlucht 44 duiven ingekorfd. De duiven werden gelost op vrijdagmiddag om 14.00 uur met mooi weer en een west, zuidwesten wind, gunstige omstandigheden om de afstand van 950 km te overbruggen. Omdat de duiven de wind mee hadden stond menig liefhebber ’s morgens voor 5.00 uur al bij de hokken. Tevergeefs, er waren dit jaar geen “nachtvliegers “!! Om 10.21 valt de eerste duif. Het is de H08-1165354 van Corrie en Jan van Brummen. Een niet al te grote donkerkras doffer. Deze goed gebouwde doffer had vorig jaar als jaarling al aangegeven het zware werk van de overnachtfond aan te kunnen. Voor Corrie en Jan, die al jaren succesvol spelen met duiven, zal de overwinning vanuit Bordeaux zeker extra glansvol zijn en smaken als een goede wijn. 

UITSLAG Bordeaux: 1. C. van Brummen, 2. A. G. Waanders, 3 A. J. Woertman, 4. Comb. v. Brummen en Zn. , 5. J. Ketelaar

Jonge duivenvlucht St. Job in’t Goor
p.v. "Steeds Verder" stond met de jonge duiven afgelopen zaterdag in St. Job i/h Goor voor de tweede prijsvlucht. De weersvooruitzichten waren uitstekend. Misschien juist daardoor kwamen er wat meer duiven in concours: 341 . Om 9.30 uur werden de omstandigheden goed genoeg bevonden om het sein tot lossing te geven. Dat lossen is geen sinecure, want vanuit heel Nederland staan er her en der in België duiven die gelost worden. In Nederland staan bijvoorbeeld weer op verschillende plekken Poolse afdelingen die hun duiven lossen. Kruislossingen kunnen concoursen parten spelen en grote verliezen veroorzaken, want we hebben te maken met relatief onervaren duiven. 
Met een kalme noordwestenwind kozen de duiven van regio 2 van de Gelders Overijsselse Unie (kringen Zutphen, Apeldoorn, Deventer en Zwolle) het luchtruim. Het wachten kon beginnen. Ervaring leert, dat onder dergelijke omstandigheden snelheden van 75 tot 80 kilometer per uur haalbaar zijn. Tussen 11.15 en 11.30 uur zouden de snelste duiven kunnen "vallen". In Gietelo waren de verwachtingen bij Freek Wagenaar hooggespannen. Op de openingsvlucht miste hij de zegepalm op een haar. Ook Joke & Martin Geven in Bussloo, die de openingsvlucht wonnen, gaan wekelijks voor de hoogste eer. In Teuge zat Jan de Ruiter vol verwachting te wachten en in Twello waren de beste papieren voor Hillie Romein, die met de verzorgers Cor Buis en John Romein een mooie ploeg had ingezet. Toon Waanders uit Voorst startte op de openingsvlucht zeer verrassend en overtuigend, zodat moeilijk te voorspellen viel wie de tweede vlucht op zijn naam zou gaan schrijven. Iedereen die inkorft hoopt op een zege en de praktijk leert dat er bij Steeds Verder altijd outsiders op het vinkentouw zitten! 
Tegen 11.15 uur stijgt de spanning ten top. De duiven kunnen arriveren en dan tuurt iedere rechtgeaarde postduivenliefhebber in het luchtruim. 
Om 11.22.32 arriveert in Gietelo met een sierlijke boog de eerstgetekende. Dat is de duif die vooraf door de liefhebber als favoriet (eerstgetekende) is afgegeven op de poulestaat en telt voor het zgn. aangewezen kampioenschap. Voor Freek Wagenaar, die in 2001 de sport verliet omwille van zijn duivenallergie, de eerste overwinning sedert zijn voorzichtige "come-back" in 2009, maar wel een overtuigende zege, want de Voorstenaar pakt de zes vroegste duiven bij Steeds Verder! 
Was het vorige week Freek Wagenaar, die met 16 van de 26 de grootste prijzenpakker was, deze week zijn Joke & Martin Geven met 13 van de 19 in de breedte het sterkst. Hillie Romein zet eveneens een overtuigende serie prijsduiven neer, terwijl Jan de Ruiter, net als Geven opent met de getekende duif. De matadoren van "Steeds Verder" geven elkaar geen duimbreed toe en stuwen elkaar op tot grote hoogte! Juist die onderlinge concurrentie in goede harmonie, zorgt ervoor dat er bijna altijd liefhebbers van "Steeds Verder" op de diverse podia in groot verband terug te vinden zijn! Deze week geen aparte A,B,C- klasse uitslag. Wel een eervolle vermelding voor fondman Gerrit Ilbrink uit dorp Voorst, die keurig 6 van de 14 ingezette duiven op de totaaluitslag terugvindt. Ook Jan Ketelaar uit Terwolde nadert de top 10 en revancheert zich voor de misser op de openingsvlucht!

Top 10 Algemeen: 1,2,3,4,5 en 6. Freek Wagenaar; 7,9 en 10. Hillie Romein; 8. Jan de Ruiter 
Top 10 A-Klasse: 1,4,5,6,8 en 10. Hillie Romein; 2 en 9. Jan de Ruiter; 6. Joke en Martin Geven; 7. Jan Ketelaar
Top 10 B-Klasse: 1,2,3,4,5,6,7 en 8. Freek Wagenaar; 9 en 10. Max Slinkman
Top 10 C-klasse: 1 en 8. Jan Hulsebos; 2,3,6,9 en 10. Albert Hendriksen; 4. Jan Aalpoel; 5 en 7. Teun Kruitbosch

Helaas ontbraken er bij het uitlezen van de modules om 20.00 uur nog diverse duiven op het appel. De concoursduur van bijna 30 minuten gaf al aan dat de tweede vlucht voor de jonge duiven verre van gemakkelijk was!

Eendagsfond Blois
De eendaagsfondvlucht vanuit Blois (620 km) is een zgn. nationale vlucht, d.w.z. dat de duiven van heel Nederland gezamenlijk gelost worden. Hierdoor ontstaat er vaak een mooie spreiding aan kopduiven doordat de duiven niet aan een kluitje huiswaarts keren. Vanwege het mooie weer met een noord-westen wind werd het een mooi en eerlijk concours. Overwinnaar werd Bram Scherpenzeel, de man die zich helemaal toelegt op dit soort vluchten. Zijn 07-426 (geboren in 2008) was alle 73 mededingers te snel af. Wanneer we naar de afstamming van deze duif kijken komen we alle hoofdlijnen van Bram’s kolonie tegen. De vader is niemand minder dan de Witstaart 185. In zijn vliegcarričre was deze rechtstreekse Jan-de-Ruiter-duif een Kanjer en nu blijken deze eigenschappen ook nog eens goed te vererven. Ook aan moederskant zien we weer overwegend het soort van de mirakelman uit Teuge.
Joke en Martin Geven worden zowel 2e als 3e en stellen daarmee het kampioenschap eendagsfond veilig.

Top 10 Blois: 1,6 en 8. Bram Scherpenzeel; 2,3 en 5. Joke en Martin Geven; 4 en 10. Frits en Sven van Brummen; 7. Henk Blankestijen; 9. Annet Jutten