Klik hier om deze pagina af te drukken...!!
Print deze pagina

Vlucht vanwege hitte ingekort
“Superduif 124” van Comb. Geven flikt het weer

Twello-Afgelopen zaterdag werd de laatste midfondvlucht van dit seizoen vervlogen. Vanwege de hitte werd besloten om de vlucht met ruim 100 km in te korten waardoor er niet op donderdag maar op vrijdag ingekorfd kon worden. Hierdoor hoefden de duiven slechts één nacht in de mand te verblijven. Een prima beslissing die getuigt van realiteitszin bij het afdelingsbestuur.

Het weer

Het weer was de afgelopen dagen natuurlijk een “hot” item. Met temperaturen van boven de dertig graden Celsius is een vlucht van ruim 450 km geen sinecure. Het afdelingsbestuur toonde zich slagvaardig en besloot om de vlucht te verplaatsen naar Peronne (340 km) zodat er op vrijdag kon worden ingekorfd en de duiven slechts 1 koele nacht in de container hoefden te verblijven. Er werd alles op alles gezet om de duiven zo vroeg mogelijk in Frankrijk te krijgen zodat er ook zo vroeg mogelijk gelost kon worden. Vanwege het weer ter plaatse slaagde deze opzet niet helemaal maar om 07.15 uur konden de 154 Steeds Verder duiven, temidden van duizenden soortgenoten, aan hun thuisreis beginnen.

Meldpost
Deze laatste midfondvlucht was een zgn. Teletekstvlucht. De snelste 10 duiven van onze afdeling krijgen een vermelding op SBS-text pagina 861. Vooral voor de commerciële hokken is dit een mooie gelegenheid om de “koopwaar” in de etalage te zetten. Het is dan ook van groot belang dat dit allemaal eerlijk en conform de regels gebeurt. Daarom moeten de gearriveerde duiven gemeld worden bij een zgn. meldpost. Alle gegevens, ringnummer, tijd, enz, moeten worden doorgegeven. Albert Hendriksen fungeert dit jaar als meldpost van zowel de eigen vereniging als voor de hele kring Apeldoorn, welke 9 verenigingen omvat. Moest in het verleden elke duif telefonisch worden doorgegeven, nu heeft Albert een computerprogrammaatje gemaakt waardoor de mensen hun duiven via de website van Steeds Verder kunnen doorgeven. Hierdoor worden er veel ergernissen voorkomen doordat de meldpost niet telkens in gesprek is en bovendien gaat het veel sneller en kan iedereen zien hoeveel duiven er al gearriveerd zijn en wat de tijden zijn. Dat dit in een enorme behoefte voorziet was vorige week merkbaar: toen vonden er maarliefst 3 Teletekst-vluchten plaats en werd de meldpagina van Steeds Verder ruim 3.000 keer bezocht, een geweldige reclame voor de plaatselijk P.V.

Winnaars
Na de lossing van de duiven begint het rekenen, hoe hard zullen ze vliegen en hoe laat zijn ze dan thuis. Er is altijd wel info hoe snel de duiven van andere concoursen vlogen en al snel werd duidelijk dat er, afhankelijk van waar men woont, zo rond kwart voor 12 duiven zouden kunnen arriveren. De spanning begint dan bij iedereen te stijgen en plotseling was de eerste melding op de website daar: Joke en Martin Geven hadden om 11.49.01 uur hun super-duivin, de 124, geconstateerd. Daarna blijft het altijd nog even spannend of er op de grotere afstanden nog iemand is die een snellere duif draait. Dit bleek niet het geval en de 124 kon weer een prachtige prestatie aan haar palmares toevoegen. 

Winnares
De winnende duif is, zoals hierboven reeds vermeld, een duivinnetje. Deze is vanaf het begin van het, overigens loodzware, seizoen op alle vluchten gespeeld en presteert het om wekelijks vroeg te arriveren. Het maakt haar niet uit of het een vlucht is van 100 of 600 km. Een echte allround duif dus. In haar afstamming komen we, zoals zo vaak in deze regionen wanneer het om uitzonderlijk goede duiven gaat, weer de namen van Henk Gerritsen/Gerrit van Looijengoed uit Apeldoorn tegen. Zowel van vaders- als van moeders stroomt dit edele bloed door haar aderen. Verder zien we aan vaderskant het oude vertrouwde soort van Joke en Martin zelf en aan moederskant de Voets-duiven via Hillie Romein. Hillie’s hokverzorger Cor Buis vertrouwde uw verslaggever eens toe dat de Voets-duiven, afkomstig van Belgisch grootmeester Maurice Voets uit Kessel, net iets slimmer zijn dan de overige duiven. Hoogstwaarschijnlijk heeft de 124 een flinke dosis intelligentie van deze Belgische basis meegekregen.

Seizoen
Het vliegseizoen met de oude duiven loopt ten einde. De komende weken wordt er nog een aantal eendaagse- en overnachtfondvluchten georganiseerd en over 2 weken begint het seizoen voor de jonge duiven. Altijd spannend omdat er dan weer liefhebbers meedoen die zich uitsluitend op dit spelonderdeel toeleggen of, zoals bv. Hans Boveree uit Terwolde, die gaan starten met de duivensport. Aan het einde van het seizoen is er dan nog de zgn. natour waarop zowel oude als jonge duiven het tegen elkaar opnemen. Kortom, tot half september is er voor de duivensporters nog volop te genieten.

De uitslag Peronne:
Top 10 A-Klasse:
1,6,10. Joke en Martin Geven; 2,4,5,7; Jan de Ruiter; 3,8; Hillie Romein; 9. Frits en Sven van Brummen
Top 6 B-Klasse: 1,2,3,4,6. Bram Scherpenzeel; 5. Maurits Bosgoed
Top 3 C-Klasse: 1,3. Gerrit en John Nieuwenhuis; 2. Berrie Nijkamp