Klik hier om deze pagina af te drukken...!!
Print deze pagina

Jan de Ruiter wint met voorsprong op Peronne
Jan en Dinie van Beek “pakken” Orleans

TWELLO-Afgelopen weekend werd door de leden van Steeds Verder begonnen aan een drukke periode op duivensportgebied. Vanaf nu zijn er per week minimaal 2 vluchten, soms 3 en een enkele keer zelfs 4. Dit weekend stonden de tweede midfondvlucht vanuit Peronne (340 km) en de eerste eendagsfondvlucht vanuit Orleans op de rol. 

Peronne
Vrijdagavond werden er door de leden van Steeds Verder 325 duiven bijeengebracht voor de tweede midfondvlucht (middenafstanden) vanuit Peronne. Hoewel het weer de hele week al wat dubieus leek viel dit achteraf reuze mee. ’s Morgens om half 8 werd in Frankrijk het sein tot lossen gegeven en met gezwinde spoed knalden de duiven richting Twello en omstreken. Via de meldpagina op de website (www.steedsverder.nl) houden de liefhebbers van Steeds Verder, en ook een aantal andere verenigingen, elkaar op de hoogte van hun aankomsten. Al snel bleek dat er snelheden tot boven de 100 km. per werden gehaald. De uiteindelijke winnaar, met ruime voorsprong, werd Jan de Ruiter uit Teuge. Met wind mee is het zaak dat de duiven de goede luchtlagen opzoeken, zodat ze het meeste profijt hebben van de wind. Blijkbaar had de ‘264 daar goed het oog in. Met maarliefst 11 minuten voorsprong op een hokgenoot knalde deze topper, die dit seizoen nog 100% prijs speelt, richting Teuge. Jan de Ruiter was met 5 duiven in de top 10 uitblinker (20 mee) maar ook Corrie van Brummen, derde en tiende plek, doet met 9 duifjes mee goede zaken. De dames doen het weer goed want Hillie Romein, vier en zes (48 mee) en Annet Jutten, vijfde (19 mee) maken de top tien vol!

Winnaar
De winnende duif (264) is van vaderskant van Jan zijn “oude soort”. Dat wil zeggen dat we de gekende lijnen tegenkomen. De vader is “de Gebroken Poot”, afstammend van de 311 Meulemans-kweekduif via wijlen Henk Gerritsen en de Meulemans Wesselsduivin via Henk Wessels, Twello. Deze duif kreeg als jong een ongelukje en brak daarbij een pootje. De breuk groeide weer aan elkaar maar er ontstond wat extra kalkafzetting zodat er geen vliegring meer om het linkerpootje kon. Jan zag wel wat in deze duif en promoveerde hem naar het kweekhok. Hier heeft hij al voor een aantal zeer goede nazaten gezorgd, waaronder dus ook de winnaar van Peronne. 
De moeder is een duifje via de Duitse duivenvriend van Jan, Franz Revermann uit Nordhorn. Deze verzamelaar van topduiven ruilt regelmatig een duifje met Jan, zo ook de moeder van de 264. Deze stamt o.a. af van de wonderduif “de Prins” ook weer van wijlen Henk Gerritsen en een duif van Daems uit België, “de Magic”, welke naam genoeg zegt.

Orleans
Met de hoge snelheden van ’s morgens in het achterhoofd werd er ’s middags al tijdig post gevat om de duiven van Orleans (gelost om 07.20 uur) op te wachten. Orleans is voor de Twellose liefhebbers ongeveer 565 km. en heeft voor de duivenliefhebbers een magische naam. Ooit was Nationaal Orleans, Derby der Junioren, de grootste wedvlucht ter wereld. Met soms wel 250.000 duiven tegelijk werden de jonge duiven van heel Nederland in Orleans gelost. Wie op deze vlucht uitblonk steeg enorm in aanzien in het duivenwereldje. Sinds een aantal jaren is Nationaal Orleans voor de jonge duiven van het programma geschrapt omdat de jonge duiven in hun geboortejaar maximaal op 500 km. gelost mogen worden. Veel mensen denken met weemoed terug aan deze mooie vluchten.......
Via alweer de meldingspagina kwamen de eerste meldingen vanuit Apeldoorn, Hein en Justin v.d. Berg en Peter Visser, binnendruppelen. Dan weet je dat de duiven “in de buurt” zijn en stijgt de spanning, plotseling stond het voor iedereen te lezen: Jan en Dinie van Beek in Terwolde hadden “gedraaid” om half 2. Doordat zij op de verste afstand wonen, bleek al vrij snel dat zij deze middag het goud voor zich zouden opeisen. Na deze eerste melding druppelden de duiven binnen de vereniging binnen en met een half uur waren de 39 prijsduiven (156 duiven mee in Twello) thuis. Een snelle en mooie ouverture van de eendaagse fondvluchten met een goede winnaar.

Winnende duif
De winnende duif, 06-392, is afkomstig van de hokken van Albert Hendriken, destijds nog wonend in Voorst. Wijlen vader Gerrit van Beek kon wel wat bloedverversing gebruiken en Albert maakte een genereus gebaar door hem een 20-tal jonge duiven te schenken. Onder deze 20 jonkies bevonden zich, naar later zou blijken, een aantal zeer bruikbare duiven. Zo werd de 06-377 al eens vijfde beste duif over de 5 eendaagse vluchten variërend van 565 tot 690 km. Nu was het dus de beurt aan de 392.
Deze duif stamt van vaderskant hoofdzakelijk af van duiven via Hillie Romein/Frederikshof. We komen namen tegen van Sierens/v.d Broecke, toppers op de zware vluchten met ochtendlossing, een Zoon van de Superkweker van Cor Buis en de Rode Vossen van de Frederikshof.
De moeder is een kleindochter van de legendarische “Axel” die destijds bij Freek Wagenaar kampioensduif NCC Oost Nederland werd. Deze geweldige vlieg- en kweekdoffer kwam van wijlen Jan de Visser uit het Zeeuwse Axel. Verder zien we aan moederskant de gekende namen van, alweer, wijlen Henk Gerritsen en Arie van Beek, IJzendoorn. Hieruit blijkt maar eens te meer dat goede duiven uit de goede bloedlijnen komen. Jan en Dinie zijn aan een goed seizoen begonnen en laten met deze fraaie overwinning zien dat ze voor de rest van het seizoen snode plannen hebben. Ook voor schenker Albert Hendriksen is het natuurlijk leuk wanneer blijkt dat ook anderen met zijn duiven hoge toppen kunnen scheren. Binnen Steeds Verder heerst er een gezonde rivaliteit maar ook gunt men elkaar een goed duifje. Als dit dan weer bijzonder gewaardeerd wordt, zijn beide partijen tevreden. Voor de schenker is zo’n overwinning vaak nog leuker dan voor de winnaars. Overigens had Albert zelf, na zijn verhuizing naar Twello nog volop in de opbouw, 1 duifje mee op deze Orleans en deze klasseerde zich keurig als 15e. Een prijspercentage van 100 derhalve.

Uitslagen Peronne:
Top 10 A-Klasse:
1,2,7,8,9: Jan de Ruiter; 3,10: Corrie van Brummen; 4,6: Hillie Romein; 5: Annet Jutten
Top 10 B-Klasse: 1,9: Gerrit Ilbrink; 2,7: Jan Hoppen; 3,4,5,8: Dick van Dijk (sr); 6: Maurits Bosgoed; 10: Bram Scherpenzeel
Top 10 C-Klasse: 1,2,4,5,6,7,8: Gerrit en John Nieuwenhuis; 3: Jan en Dinie van Beek; 9: Jan Aalpoel; 10: Stefan Jansen

Top 10 Orleans:
1: Jan en Dinie van Beek; 2: Frits en Sven van Brummen; 3,7: Bram Scherpenzeel; 4,9: Annet Jutten; 5,6: Joke en Martin Geven; 8: Jan de Ruiter; 10: Jan en Arno Groot Koerkamp