Klik hier om deze pagina af te drukken...!!
Print deze pagina

Werner van de Steeg eerste in vereniging en kring vanuit Perigueux
Jan de Ruiter regionaal winnaar op eerste jonge duivenvlucht en snelste op Pont St Maxence

Tijdens het eerste weekend van juli stonden er drie duivenvluchten op het programma van de plaatselijke vereniging Steeds Verder. Er was een overnachtfondvlucht vanuit het Franse Perigueux (880 km), een midfondvlucht uit Pont Saint Maxence, eveneens Frankrijk (410 km) en dan was er zondag nog een binnenlandse jonge duivenvlucht vanuit het Brabantse Boxtel (85 km).

Perigueux

De vlucht vanuit Perigueux werd na een dag uitstel vanwege de weersomstandigheden op zaterdagmiddag om 14.30 uur gelost. In Zuid Frankrijk was het onbewolkt weer en stond een zwakke noordenwind. Verder naar het noorden draaide de wind naar het westen tot noordwesten en nam de bewolking toe. Onder deze omstandigheden was gezien het lossingstijdstip niet te verwachten dat er ’s nachts al duiven door zouden komen, zeker niet in Nederland ten noorden van de grote rivieren. Toch scheelde het niet veel, want in Didam werd om 6.25 uur de eerste duif van de afdeling GOU, waarbij ook Steeds Verder is ingedeeld, al geconstateerd. Dit nieuws maakte de duivenliefhebbers uit de omgeving van Twello extra alert. Het betekende immers dat hier binnen niet al te lange tijd duiven verwacht konden worden. Vluchtoverwinnaar werd de op de Worp wonende Werner van de Steeg, die om zondagmorgen 8.09 uur zijn driejarige ‘146’ op het hok zag arriveren. Met deze duif zat Werner ook regionaal in de top en behaalde in de kring Apeldoorn eveneens de eerste prijs. De overwinnaar is een zoon van zijn Gouden Daxdoffer, die ooit een eerste prijs van St. Vincent in de Kring Apeldoorn won en van het oude Delbarsoort is. De tweede en derde aankomst waren voor Gerrit Ilbrink uit Voorst en Cor Wenink, evneens woonachtig op de Worp die resp. om 10.11 uur en 10.20 uur hun eerste duiven ‘in de klok hadden’.

Pont Saint Maxence

De vlucht uit Pont Saint Maxence werd een zeer pittige vlucht. De weersomstandigheden waren zaterdag niet best, maar toch werd er in Frankrijk gelost – zij het pas om 13.10 uur. Op zich is zo’n late lossing voor een midfondvlucht al een teken aan de wand. Meestal is er dan wat aan de hand. Dit bleek zaterdag in de loop van de middag ook daadwerkelijk zo te zijn. De weersvoorspellingen wezen aanvankelijk op een wegtrekkend bewolkingsgebied boven België en Nederland, maar in plaats daarvan werd de bewolking al maar dikker en lager en begon het te motregenen uren aan een stuk. En dan is het voor de duiven heel moeilijk oriënteren. Na heel wat heen en weer getelefoneer met duivenliefhebbers in de zuidelijke provincies, bleek al gauw dat het een zware vlucht zou worden. Om 18.41 uur werd in de regio Twello en omgeving de eerste duif gesignaleerd en wel bij Jan de Ruiter in Teuge. Zijn tweejarige doffer de ‘091’ –met als grootmoeders de 100% Meulemans stamduivinnen de ‘122’ en ‘948’- had de weersomstandigheden weten te trotseren en werd de winnende duif van het concours waaraan 269 duiven meededen. Het concoursverloop was uiterst traag, slechts druppelsgewijs kwamen de duiven op de hokken aan. ’s Avonds bij het ‘afslaan’ bleken slechts 22 duiven hun hok te hebben bereikt, zodat de volgende dag verder geconstateerd zou worden. Jan Ketelaar uit Terwolde kreeg op zaterdagavond terwijl het al bijna donker was om 22.02 uur zijn eerste duif op het hok, mogelijk had deze samen gevlogen met twee hokgenoren, die hij zpndagmorgen vroeg om 6.04 uur tegelijk constateerde. Van de meeste deelnemende hokken uit Twello kwamen de duiven op zondagmorgen vlot achter elkaar en om 6.49 uur kon het concours worden gesloten.

Boxtel

De eerste officiële jonge duivenvlucht van dit seizoen werd vervlogen vanuit Boxtel. Vanwege het hierboven geschetste weerbeeld kon echter op zaterdag niet gelost worden en bleven de duiven overstaan. Op zondagmorgen om 8.30 uur gingen de manden open en kozen meer dan 10.000 duiven van de regio 2 afdeling GOU het luchtruim. Absoluut en overtuigend winnaar –ook op deze vlucht- waren de duiven van Jan de Ruiter uit Teuge. Binnen een uur na lossing kreeg Jan om 9.27 uur vier duiven tegelijk op de klep en zette hiermee een schitterende prestatie neer door niet alleen in de plaatselijke vereniging Steeds Verder van 688 duiven de snelste te zijn, maar ook de eerste vier plaatsen van 12.740 duiven in de hele Regio (Zutphen, Deventer, Zwolle, Apeldoorn) voor zich op te eisen. De eerste jonge duivenvlucht, die in de regel een traag verloop kent was dit keer in ruim een half uur beëindigd. Op de meeste hokken kwamen de duiven goed af en kon aan het eind van de dag een positieve balans worden opgemaakt.

Rangschikking toptien

Perigeueux: Algemeen 107 duiven, 19 deelnemers: 1 Werner van de Steeg; 2, 9 Gerrit Ilbrink; 3,8 Cor Wenink; 4,7 Toon Waanders (Voorst); 5 Corrie van Brummen; 6 Tonnie Pas; 10 Jan Elskamp.

Pont St Maxence:

Algemeen 269 duiven, 24 deelnemers: 1 Jan de Ruiter; 2,9 Joke en Martin Geven; 3 Comb. Nieuwenhuis; 4,7 Hillie Romein; 5 Gerrit van Beek; 6 Jan en Arno Groot Koerkamp; 8 Dick van Dijk; 10 Bram Scherpenzeel.

Tweede divisie 49 duiven, 7 deelnemers: 1 Stefan Jansen; 2,7 Teun Kruitbosch; 3,5 Combinatie Nijkamp; 4,8, 10 Marten Halkus; 6,9 Jan Hulsebos.

Boxtel: Algemeen 688 duiven, 25 deelnemers: 1,2,3,4 Jan de Ruiter; 5,6 Corrie van Brummen; 7 Werner van de Steeg; 8 Hillie Romein; 9 Frits en Sven van Brummen; 10 Jan Hulsebos.

Tweede divisie 150 duiven, 8 deelnemers: 1,4,5,7,8 Jan Hulsebos; 2 Albert Hendriksen; 3,6,10 Jan Hoppen; 9 Marten Halkus.