Aad Keus uitblinker en Max Slinkman triomfator van verregende Bergerac

Ruim 20.000 overnachtfondduiven kwamen er in Oost-Nederland aan de start voor de jaarlijkse klassieker Bergerac. Daarvan waren er ruim 150 van leden van p.v. "Steeds Verder". Het betreft voor de deelnemende duiven een afstand van 900 tot 1000 km. Vrijdagmiddag om 13.30 uur was een loeiende claxon het sein voor de convoyeurs en assisterende chauffeurs om in hoog tempo de deuren van de duivenwagens open te klappen. Als een kleine zonsverduistering zoeken de opgesloten duiven het luchtruim om vervolgens collectief in noordelijke richting te vertrekken. In Frankrijk hadden de duiven aanvankelijk de wind mee. Tot aan het invallen der duisternis gaan de duiven door. Er zijn echter altijd duiven die zelfs in het donker doorzetten en met behulp van maan en sterren proberen deze "nachtvliegers" de juiste koers vast te houden. Terwijl het gros der duiven ergens in Noord Frankrijk in een boomtop of op een hoog gebouw sliep, arriveerden er in Oost- en West Nederland enkele doordouwers in het holst van de nacht. Tegenwoordig hebben de meeste fondspelers een automatisch constateersysteem op hun hokken ingebouwd. Soms in combinatie met een alarminstallatie. Zo arriveerde in Hengelo (O) de winnende Bergeracvlieger midden in de nacht! Alleen in Noord Nederland kwam de winnaar netjes bij daglicht in het ochtendgloren. Op teletekstpagina 436 stond zaterdag in alle vroegte het laatste nieuws van Bergerac. In Twello was echter nog geen duif thuis. In Apeldoorn kreeg Jo Vermeulen om 7.40 uur de kringwinnaar thuis. In de Cortenoeverse prairie klokten even later Hans Eyerkamp en Zonen, alsmede Karel Franken, terwijl "oudijzerkoning" Bennie Schrijver de Zutphense eer hoog hield. Daarna werd het stil. In Belgie was het inmiddels flink gaan regenen en in Nederland deed Pluvius enkele uren later eveneens een flinke duit in het zakje. De duiven die in de nachtelijke uren waren gaan slapen moesten door een "muur" van water. Om een buitje geven duiven niet maar als ze door een immens regenfront moeten, raken ze doorweekt en bovendien wordt het dan steeds moeilijker om zich te orienteren. Het bleef daarom akelig stil in huize van Beek in Terwolde, alwaar de Steeds Verder-aankomsten telefonisch gemeld dienden te worden.

Max Slinkman

Terwijl de regen gestaag uit de hemel viel, was er rond het middaguur nog steeds geen veer thuis. Het doemscenario werd al uit de kast gehaald. Om 12.40 uur bereikte in de stromende regen dan toch de winnende Twellose duif haar hok. Aan de Voordersteeg schudde ze zich af en spoedde zich naar haar nest waar een vijfdagen oud jong al die tijd verzorgd was door haar doffer. Haar eigenaar, Max Slinkman verbaasde zich over het doorzettingsvermogen van zijn favorietje en meldde haar bij Dinie van Beek. "Je bent de eerstgemelde!" Het klonk Max als muziek in de oren. Max, die ook als voetbaltrainer enige bekendheid geniet in de regio, kweekte zijn winnaresje uit soort van zijn vader. "Het is een tweejarige, blauwe duivin, die als jong niet gespeeld is en enige weken geleden al een goede prijs won vanaf Ruffec." Om 12.53 uur meldde Arie Woertman nummer twee. Een kwartiertje later volgde bij good-old Jan Elskamp de winnaar van het brons. Opvallend sterk presteerde Aad Keus. Twee jaar geleden pakte hij de draad op. Vijftien duiven zette hij in, die in principe volgend jaar klaar gestoomd worden voor Saint Vincent de Tyrosse. Voor Aad was het een testcase voor zijn tweejarigen en ze doorstonden de proef met glans: negen stuks bij de eerste dertig van Twello is een prachtige score voor een debutant op het zware labeur. Ook runner up Werner van de Steeg pakte uitstekend op deze regenvlucht. Vijf duiven mee en alle vijf in de klok! Het spreekwoord "ander weer, andere duiven" was zaterdag weer eens van toepassing. Jan Voskamp die vorig jaar schitterde op Bergerac, eindigde nu in de middenmoot. Fondman Gerrit Ilbrink, vorig jaar nog tweede op Bergerac, had eveneens een "off-day". Zijn duiven arriveerden na de thee, toen het weer opklaarde. Dik & Gertie de Boer hadden hun duiven thuis gehouden. Hun duiven lijken helemaal uit vorm. Dat ze het nog kunnen bewijst Aad Keus, die hoofdzakelijk met duiven van de Boer vliegt! Ook in de duivensport hangen geldbuidel en bedelzak zelden 100 jaar aan dezelfde deurkruk en na vette jaren volgen soms magere jaren. Dik & Gertie de Boer hadden in 2000 nog de beste overnachtfonddoffer van Nederland. Ze verkochten deze oorspronkelijk van Gerard Taverne afkomstige klasbak. Sedertdien ontbreekt bij de Boertjes een kopman op de fraaie hokken. Met uitsluitend knechten en waterdragers sloop de malaise binnen. Na ongeveer twintig jaar de dienst te hebben uitgemaakt op de fond in Twello en omgeving, zit de klad erin. Andere liefhebbers profiteren. Een vormcrisis? Gebrek aan kwaliteit? Een motivatieprobleem? Een sluimerend virus? De tijd zal het leren!

De top 10 van Bergerac:

1. Max Slinkman 2. Arie Woertman 3 en 7. Jan Elskamp 4 en 5. Aad Keus 6 en 8. Werner van de Steeg 9. Ton Timmermans 10. Toon Waanders Door het slechte weer op zaterdag werd de jonge duivenvlucht Saint Ghislain Hornu uitgesteld. Nadere gegevens hierover ontbreken.