Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 12-06-2019

Duizelingwekkende snelheden postduiven

TWELLO-De duivensport is onlosmakelijk verbonden met het weer. Uit welke richting waait de wind, is er regen, is het koud of zijn de omstandigheden optimaal? Uiteraard kan er bij heel slecht weer niet gevlogen worden. De windrichting is natuurlijk ook heel bepalend waar de snelste duiven zullen arriveren. Duivensporters zijn daarom naast klusjesmannen ook nog eens halve meteorologen, je kunt ze om een boodschap sturen.

Heusden-Zolder
Afgelopen zaterdag stonden er 2 vluchten op het programma. Een kort vluchtje vanuit het Belgische Heusden-Zolder (142 km) en de tweede dagfondvlucht vanuit Chateaudun (573 km). Er stond een stormachtige wind en de meningen waren verdeeld of dit nu wel echt geschikt was om de vluchten door te laten gaan. Beide werden echter gelost en het liep allemaal goed af.
Met duizelingwekkende snelheden stormden de duiven letterlijk en figuurlijk naar huis. De snelste duif viel in Epse bij Steffan Willems. Deze vloog met een gemiddelde snelheid van ruim 134 km/h huiswaarts. In Epse ging het weer crescendo want met 4 duiven in de top 10 maakt Steffan weer een keurige uitslag. Echter, ook aan westelijke kant van het werkgebied van Steeds Verder, in Teuge, vielen vroege duiven bij Henk Boegborn en Jan de Ruiter. Dick van Dijk (sr), Comb. Nieuwenhuis en Jan Ketelaar maken de top 10 van dit razendsnelle concours vol. Binnen 8 minuten was een kwart van de deelnemende duiven thuis en waren de punten verdeeld.

Chateaudun
Voor deze afdelingsvlucht waren er door 15 deelnemers 117 duiven ingekorfd. Hieronder waren 6 liefhebbers “van buiten”, van andere verenigingen. Eén daarvan is altijd Herwin Dikkeboer uit Bathmen. De vluchten vanaf 500 km zijn een beetje zijn specialiteit. Herwin speelt deze vluchten voornamelijk met de vrouwtjes, duivinnen. Deze keer had hij er 14 ingezet waarvan er zich 8 klasseerden in de uitslag en dus thuis waren voordat een kwart van de duiven gearriveerd was. Herwin pakt plaats 1 t/m 4 en troeft daarmee iedereen af. Vooraf vertelde hij al dat de dames thuis trainden alsof ze door de duivel op de hielen werden gezeten maar je moet het dan ook nog maar eens waarmaken. Jan Ketelaar komt het dichtst in de buurt en ook Rob van Essen (Apeldoorn) en Gerard Bolink, eveneens uit Bathmen, draaien vroege duiven. Bram Scherpenzeel en Comb. v. Brummen completeren het eerste tiental.

Top 10 Heusden-Zolder: 1,2,5,9. Steffan Willems, 3. Henk Boegborn, 4. Dick van Dijk (sr), 6,8. Jan de Ruiter, 7. Gerrit en John Nieuwenhuis, 10. Jan Ketelaar

Top 10 Chateaudun: 1,2,3,4. Herwin Dikkeboer, 5,9. Jan Ketelaar, 6. Rob v. Essen, 7. Gerard Bolink, 8. Bram Scherpenzeel, 10. Frits, Marian en Sven van Brummen