Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 12-09-2018

Steffan Willems sluit af in stijl
Bram Scherpenzeel razendsnel


TWELLO-Afgelopen zaterdag stonden de laatste 2 officiële wedvluchten van seizoen 2018 op het programma. De jonge duiven gingen donderdag op reis voor hun verste vlucht van dit jaar vanuit Troyes (ruim 400 km) en de duiven voor de natour mochten lekker naar huis waaien vanuit Laon (330 km) Het was de hele dag mooi weer met mooie Hollandse luchten en een flinke wind op de staart.

Laon
De duiven in Laon werden om 09.45 uur gelost. Met snelheden van rond de 100 km/h snelden ze huiswaarts. Het is dan zaak om de goede koers te pakken en geen omweg te maken. Ook is het van belang dat het verenpak nog mooi glad is. Duiven in de rui kunnen prima vliegen maar om echt de topsnelheid te halen moet alles perfect zijn. Sven Kramer zien we ook niet in een zelf gebreide wollen trui de 10 km. winnen. Het kampioenschap was nog geheel open, de beslissing zou zaterdag vallen. De eerste meldingen kwamen van Jan Ketelaar en Jan de Ruiter. Ook de Comb. Nieuwenhuis kon een duifje aan de lijst toevoegen maar van de zijde van Rein Evers, Albert Hendriksen en Bram Scherpenzeel bleef het oorverdovend stil. Dat kan 2 dingen betekenen: óf ze hebben nog geen duiven thuis óf nog geen gelegenheid om de tijden door te geven. Bij Rein en Albert was het eerste het geval, beide zaten veel te laat deze middag. Echter, Bram verraste vriend en vijand met een hele mooie serie vroege duiven en met 5 duiven in de top 10 maakt hij de mooiste uitslag. De winnende duif was zijn 5-jarige ‘262. Een duif die op alle afstanden en onder alle weersomstandigheden aan de kop kan vliegen. Door zijn ervaring had deze oude slimmerik ook deze middag de kortste weg genomen en wint voor zijn baasje de eerste prijs.
Top 10 Algemeen: 1,4,5,6,10. Bram Scherpenzeel, 2. Jan Ketelaar, 3,9. Comb. Nieuwenhuis, 7,8. Jan de Ruiter
Top 5 B-klasse: 1,2,4. Comb. Nieuwenhuis, 3,5. Rein Evers

Troyes
Ook Troyes was weer een zgn. sectorlossing. De duiven van, globaal, de provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel worden gelijktijdig gelost. Dat de wind veel invloed heeft op zo’n breed front behoeft geen betoog. Daarom worden er ook meerdere uitslagen gemaakt, oplopend van alleen de club naar sectoraal. Daar tussen zitten dan nog de kring (meerdere clubs), de regio (meerdere kringen) en de afdeling (meerdere regio’s). Zo kan ook iedere duivenliefhebber een beetje kijken hoe hij speelt t.o.v. zijn concurrenten.
Zonder een lang verhaal te houden was het Steffan Willems, die ook weer op Teletekst vloog, die een showtje opvoerde. De jongeling uit Epse stond afgelopen week nog met een mooi en positief interview in een landelijk vakblad voor duivenliefhebbers maar is een heel bescheiden mannetje dat prima met zijn duiven kan spelen. Met 8 duiven in de top 10 hoeven we het er verder niet meer over te hebben. In de schaduw van Steffan is het Freek Wagenaar die ook best een degelijk seizoen draait. Freek speelt in de kring Apeldoorn en heeft daar geen last van Steffan die vanwege zijn woonplaats Epse onder Deventer ressorteert.  Freek wordt, zoals de kaarten nu geschud lijken, “gewoon” kampioen in Apeldoorn en heeft daar ook de beste jonge duif en misschien nog wel een paar meer. Dan mag je zeker niet spreken van een mislukt seizoen.
Voor de jonge duiven staat er nog een extra vlucht gepland. Deze wordt zaterdag vervlogen vanuit Melun. Deze telt niet meer mee voor de kampioenschappen maar is een zgn. vrije vlucht. Of daar nog deelname komt vanuit Twello is nog niet bekend.
Top 10 Troyes: 1,2,3,4,5,6,9,10. Steffan Willems, 7,8. Freek Wagenaar

Vanaf komend weekend starten de extra vluchten voor de latere jonge duiven. Deze waren nog te jong om aan de reguliere vluchten deel te nemen. p.v. Steeds Verder organiseert deze zgn. Taartvluchten al enkele jaren en de belangstelling is telkens groot. Uit een breed gebied rondom Twello komen mensen duiven inkorven. Het is dan altijd heel gezellig en onder het genot van een gratis bakje koffie en een stukje gebak wordt er menig boompje opgezet. Ook leren mensen elkaar kennen van wie ze misschien wel ooit eens gehoord hadden maar die ze nog nooit hadden gezien.
Bent u misschien nieuwsgierig hoe de duivensport nu eigenlijk in zijn werk gaat, of lust u wel een lekker bakje koffie, kom dan gerust eens een keertje langs op vrijdagavond aan de Stinzenlaan, naast Motorclub de Megafoon. (vanaf 19.30)