Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 30-05-2018

Sterk spel Bram Scherpenzeel
Dubbelslag John Romein


TWELLO-Zoals vorige week al vermeld werden er zaterdag 2 vluchten vervlogen. Voor de snelle duiven stond Chimay (B. 270 km) op het programma en tevens werd de eerste dagfondvlucht vervlogen vanuit het Franse Pithiviers (530 km). Vanwege de te verwachten weersomstandigheden, warm met oostenwinden, was het zaak om op verantwoorde wijze duiven in te korven. Het zouden nl. beide pittige vluchtjes worden


Aan afgelopen weekend ging al een hele periode van warm weer vooraf. Duiven kunnen goed tegen de hitte maar hebben op het heetst van de dag niet echt veel zin om er flink op los te trainen. Het mooiste is dan om ’s morgens vroeg de duiven bij huis los te laten maar met meerdere ploegen en de tijdsdruk van op tijd op het werk zijn is dat niet altijd een haalbare kaart. Velen moeten roeien met de riemen die ze hebben.


Voor Chimay werden op vrijdagavond 247 duiven ingekorfd. De verwachting, en hoop, was een vroege lossing zodat de duiven optimaal konden profiteren van de relatief koele ochtend. Dit bleek echter niet haalbaar. Om 08.45 uur werden de duiven in vrijheid gesteld. Na bijna 4 uur vliegen meldde de eerste duif zich bij John Romein. Hij moest ongeveer 4 minuten wachten op zijn volgende duif die toch nog mooi de 2e plaats pakte. In de top tien zien we steeds blokjes van 2 duiven per liefhebber. Na de 2 duiven van John Romein arriveren er 2 bij Jan de Ruiter, dan bij Jan Ketelaar, dan bij Rein Evers en tenslotte weer bij John Romein. Rein Evers scoort het hoogste prijspercentage met ¾ oftewel 75%.

Dan wordt er overgeschakeld naar de taaie duiven van de middenafstanden. Daar waar vroeger deze vluchten vaak werden gespeeld met oude ervaren duiven waar de snelheid een beetje af was, zijn er tegenwoordig liefhebbers die zich helemaal specialiseren op deze afstanden en daar een speciaal soort duiven voor fokken. Het zijn taaie duiven die 500 tot 700 km in één ruk kunnen afleggen zonder onderweg te gaan eten of drinken. Ook kunnen ze urenlang een relatief hoge snelheid vasthouden wat deze perfect geschikt maakt voor deze discipline.

In Twello werden 72 duiven door hun baasjes in orde bevonden om met succes deze zware beproeving af te leggen. Onder hen was ook de specialist bij uitstek Bram Scherpenzeel. Het hele seizoen staat voor Bram in het teken van deze 5 of 6 vluchten. Daar wordt systematisch vanaf het begin naartoe gewerkt. Dit jaar was alles echter ineens anders. Bram kreeg gezondheidsklachten en belandde voor een paar dagen in het ziekenhuis waarna een langdurige periode van revalidatie volgde. Juist op het moment dat de voorbereiding op de a.s. vluchten zou beginnen. Met behulp van bereidwillige clubgenoten was Bram toch in staat om vanaf het begin aan de vluchten deel te nemen maar van een perfecte voorbereiding was natuurlijk geen sprake. Na de gebruikelijke korte vluchtjes stond dan zaterdag de eerste dagfondvlucht te wachten. Bram korfde gedoseerd in en hoopte op een mooie uitslag.
Rond half 4 werden de eerste duiven, die om 7 uur gelost waren, verwacht. Iedereen zat natuurlijk al een tijdje op scherp en plotseling was daar de eerste melding van wie anders dan John Romein. John had een aantal goede duiven ingezet en zijn ervaren Olaf 540, een vijfjarig mannetje, liet zich niet onbetuigd en pakte voor zijn baasje de 2e overwinning van deze dag. Relatief vlot volgden de meldingen elkaar op. Na elke duif volgde er 1 van Bram Scherpenzeel die aan prijs 11 al zes duiven in de klok heeft en daarmee het hoogste percentage (50%) scoort en aantoont dat de kwaliteit van de duif altijd de doorslag geeft. Met Belgische werkpaarden win je nu eenmaal geen drafwedstrijd. Dit is voor Bram een mooie opsteker en geeft moed voor de komende weken.

Volgende week staat de eerste echte marathonvlucht te wachten. De duiven worden dan dinsdag al ingekorfd om vrijdagmiddag gelost te worden in het Franse Limoges (780 km). Ook wordt er weer een kortere vlucht georganiseerd, ditmaal in de categorie midfond: afstanden van 350 – 500 km.

Top 10 Chimay Algemeen: 1,2,9,10. John Romein, 3,4. Jan de Ruiter, 5,6. Jan Ketelaar, 7,8. Rein Evers
Top 10 Chimay B-klasse: 1,2,10. Rein Evers, 3,5,6. Annet Jutten, 4. Stefan Jansen, 7,8,9. Gerrit en John Nieuwenhuis

Top 10 Pithiviers: 1. John Romein, 2,4,6,8,10. Bram Scherpenzeel, 3. Jan de Ruiter, 5. Cor Wenink, 7. Werner v.d. Steeg, 9. Jan Ketelaar.