Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 26-07-2017

Bram Scherpenzeel maakt faam waar
Jan de Ruiter infiltreert


TWELLO-De duivensport komt in wat rustiger vaarwater wat het aantal vluchten per weekend betreft. Afgelopen zaterdag werden er twee vluchten afgewerkt: De dagfondduiven gingen op donderdag richting Chateauroux (670 km) voor een vlucht met landelijke lossing. De jonge duiven werden vrijdag ingekorfd voor de 2e officiële wedvlucht vanuit Tongeren (165 km).

Tongeren
Voor de vlucht vanuit Tongeren werden door 11 liefhebbers 265 duiven ingezet. De weersvooruitzichten waren goed met dien verstande dat er vanaf 09.00 uur verantwoord gelost kon worden. Het lossen van de postduiven vraagt natuurlijk een serieuze aanpak. Buiten dat de lossingsverantwoordelijken zelf de weerkaarten en de verwachtingen goed in de gaten houden is er vanuit de organisatie ook een orgaan dat zich met de problematiek bezig houdt, nl. het IWB, Instituut Wedvlucht Begeleiding. Daarnaast zijn er nog andere, soms commerciële, instituten waarvan sommige afdelingen gebruik maken.
Om 09.15 uur werden dan de duiven gelost om, gesteund door een windje in de rug, in razende vaart huiswaarts te vliegen. De meldingen op de website volgden elkaar in sneltreintempo op. De afstanden zijn nog relatief klein dus er is weinig ruimte om verschil te maken. Waren het de afgelopen weken de specialisten in de vorm van Steffan Willems en Team Freek Wagenaar die geweldige series scoorden, ditmaal was het Jan de Ruiter uit Teuge die 3 mooie vroege duiven had en dan ook het goud voor zich opeist. In tegenstelling tot de specialisten die niet, of mondjesmaat, met de oude duiven spelen, speelt Jan alle snelheidsvluchten. De drie hierboven genoemde heren hebben ieder 3 duiven in de top 10. Jan Ketelaar uit Terwolde maakt, zoals zo vaak, de top tien vol met een mooie vroege duif.
In de B-klasse is het Cor Wenink die, evenals vorige week, geweldig uithaalt. Zijn fondduifjes zijn van het rustige soort maar weten zich prima te oriënteren en de doordeweekse africhtingen vanuit Eindhoven lijken hem geen windeieren te leggen.

Chateauroux
Met de dagfondvlucht vanuit Chateauroux wordt het seizoen voor de oude duiven afgesloten v.w.b. de daagse vluchten. Wel staan er nog twee overnachtvluchten op het programma en een “vrije vlucht” vanuit Issoudun.
Aan de deelname viel af te lezen dat het einde in zicht komt. Slechts 3 liefhebbers namen de moeite om nog in te korven. Omdat er regels zijn verbonden aan het aantal mensen dat in een club moet inkorven gingen Bram Scherpenzeel en Annet Jutten naar Apeldoorn en Nico Voskamp naar Wijhe. De eerste duiven maakten flinke snelheden en het leek een snel concours te worden, echter de afstand laat zich dan toch voelen en het bleek allemaal langer te duren dan in eerste instantie verwacht. Bram Scherpenzeel maakt andermaal zijn ambities waar met de plekken 1 en 2. Het 2e duifjes vloog vorig jaar als jonge duif bij Freek Wagenaar in Voorst en presteerde daar vooral op de langste vluchten voor de jonge duiven uitstekend. Bram wende haar over naar zijn hokken en de inmiddels tot “Melunie” omgedoopte ‘257 pakte vrijwel meteen de draad weer op en lijkt een talentje voor de toekomst. Nico Voskamp maakt de top 3 vol maar ook Annet Jutten heeft een aantal duifjes mooi op tijd in de klok.

Top 10 Tongeren Algemeen: 1,4,5. Jan de Ruiter, 2,3,10 Team Freek Wagenaar, 6. Jan Ketelaar, 7,8,9. Steffan Willems
Top 9 Tongeren B-klasse: 1,2,3,4,5,8. Cor Wenink, 6. Werner v.d. Steeg, 7,8. Rein Evers

Top 9 Chateauroux: 1,2,5,6,8. Bram Scherpenzeel, 3,9. Nico Voskamp, 4,7. Annet Jutten