Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 17-09-2014

Plotseling overlijden van Hillie Romein overschaduwt duivensport
Fenomeen Martin Geven verplettert concurrentie in laatste duivenweekend

TWELLO-Afgelopen zaterdag  stonden de laatste twee vluchten van 2014 op de kalender.  Een dag eerder werd een zeer bijzonder club- en bestuurslid van “Steeds Verder”, mevrouw Hillie Romein, ten grave gedragen. Hierdoor werd de zonnige zaterdag door velen met gemengde gevoelens beleefd. Elders in dit artikel krijgt Hillie de eer die ze ten volle verdient.

Quievrain (262 km)

Niet ver van de grens met Frankrijk ligt Quievrain.  Dit station, 262 kilometer van Twello verwijderd, heeft in duivensportkringen een magische klank. Met name in België zijn er snelheidsspelers die enkel en alleen vanaf Quievrain spelen. In Nederland kennen we die traditie niet. De naam p.v.  “Steeds Verder”, in 1930 bij de oprichting gegeven, geeft dit aan. Precies 267 duiven werden er vrijdagavond in Twello ingekorfd. Merendeels oude duiven. Voor sommige liefhebbers stond er nog iets op het spel.  De ‘833 van Henk Blankestijn maakte goede kans om duifkampioen natour te worden.  Ook John Romein korfde gewoon in. Zijn duivinnen, onder aanvoering van de geweldige ’70, marcheerden fantastisch op de natour en hij wilde met een fraaie uitslag een  eerbetoon aan Hillie brengen. Het meest gebrand was Martin Geven. Zijn duiven vliegen het hele seizoen al formidabel en de titel “beste snelheidsspeler van de hele G.O.U”  lag binnen handbereik. Vanwege nevel en vrij veel bewolking op de vlieglijn, kon pas om 12.15 uur het startsein gegeven worden. Zaterdagmiddag waren de omstandigheden prima voor mens en dier. Wel kregen de duiven af te rekenen met een kalme noordoostenwind. Vanaf 15 uur begon het bij de meeste liefhebbers te kriebelen en niet veel later posteerden ze zich, al dan niet onder een parasol, in de omgeving van het hok. Het turen in de lucht kon beginnen. Welke snelheid zouden de duiven behalen? Een blik op de meldsite van “Steeds Verder” leerde, dat er om 16 uur nog geen duif de thuisbasis bereikt had. Om 16.12.25 uur vielen de eerste twee duiven in dezelfde seconde op de valklep van het hok van Martin Geven in Bussloo.  Al snel bleek niemand in de club aan die tijd te kunnen tippen. Achteraf bleek Martin goede zaken te hebben gedaan. Zijn zes ingezette oude duiven realiseerden een 100% score met het complete erepodium! Henk Blankestijn klokte zijn favoriete duivin op plek zes, waarmee ze beste natourduif van “Steeds Verder” wordt.  Ook Bram Scherpenzeel maakt een prachtige uitslag met 17 prijsduiven (20 gezet). Als dagfondspecialist gedijen de duiven van Bram het best onder wat zwaardere omstandigheden.  John Romein kon op deze vlucht niet het gehoopte eresaluut  brengen.  Eigenlijk logisch, want de duiven kregen in de voorafgaande week niet de optimale training en verzorging. John kan zich troosten met de gedachte, dat moeder Hillie zeer tevreden was over de sportieve prestaties in 2014!
Top 10: 1,2,3 en 8  Martin Geven.   4 en 9 Dennis Koers.   5,7 en 10 Bram Scherpenzeel.   6 Henk Blankestijn.    
B-klasse:  1, 4 en 8 Stefan Jansen  2 en 10 Hans Boveree  3 en 7  Annet Jutten  5 en 6 Albert Hendriksen   9 Berrie Nijkamp Het concours stond precies een uur open.

Troyes (460 km)

Voor Martin Geven kon de dag al niet meer stuk. Hij wist dat hij voor het snelheidskampioenschap van de hele GOU (kleine 100 postduivenverenigingen) goede zaken had gedaan en dat geeft vertrouwen voor de tweede vlucht die dag. Donderdagavond korfden  leden van “Steeds Verder” 82 duiven in voor Troyes.  Deze stad is gesitueerd aan de Seine en ligt 460 km. onder Twello. Wetend dat de overwegend oude duiven vanaf een 200 kilometer kortere vlucht ongeveer 65 kilometer per uur gevlogen hadden, was duidelijk dat er voor 18 uur geen jonge duiven van Troyes zouden arriveren. Toch zijn duivenliefhebbers graag op tijd bij hun hok. Je hoopt altijd op een vroege duif die voor een verrassing zorgt. Om 18.30 uur was er echter nog geen veer thuis bij “Steeds Verder”. Om 18.40.14 uur landde de winnende jonge duif;  toch weer in Bussloo!  Enkele seconden later gevolgd door een hokgenoot. Het zou de opmaat vormen voor een fantastische serie vroege duiven van het fenomeen Martin Geven, die in zijn eentje de boel oprolde.  Alleen Dennis Koers, de “kroonprins” van de club, wist een complete “one-man-show” van Geven te voorkomen in de top 10. Hoewel de standen voor het kampioenschap van de GOU nog niet zijn bijgewerkt voor de “dead-line” van inleveren voor deze krant, kan het bijna niet anders of Martin Geven is de beste van de hele GOU.  Naast titels in de internationale “Gouden Duif-competitie”,  het Nationaal Kampioenschap en  “Wie Heeft Ze Beter”  is dit een nieuwe parel aan de inmiddels rijk bezette kroon van de gedreven  Geven. Daar waar bij andere verenigingen ’s avonds  de prijzen niet of amper verdiend waren, kon Troyes in Twello worden gesloten na  40 minuten, met in de hoofdrol Geven en met een goede bijrol voor Dennis Koers.
Top 10 Troyes:   1,2,3,4,6,7,8,9 en 10  Martin (& Joke) Geven  5  Dennis Koers
Daarmee komt een einde aan vliegseizoen 2014. Een slot, dat overschaduwd werd door de plotselinge dood van clubicoon Hillie Romein. Postduivenhouders met latere jongen kunnen nog deelnemen aan de sessie van 5 zgn. “taartvluchten” die vanaf komende zaterdag door “Steeds Verder” worden georganiseerd.


 

Hillie Romein-Stavast 9 november 1941 – 7 september 2014

In memoriam: Hillie Romein-Stavast 9 november 1941 – 7 september 2014

Zondag 7 september werden we opgeschrikt door het vrij plotseling overlijden van onze bijzonder gewaardeerde clubgenote. Hoewel verre van fit, was ze op vrijdagavond nog in het clubgebouw van “Steeds Verder” aanwezig om vastberaden en plichtsgetrouw als immer haar taken (o.a. concourspenningmeester) te vervullen.

Hillie werd in de oorlog geboren in Schoonoord (gem. Sleen). Haar ouders verhuisden in haar jonge jaren van Drente naar Twello om een café-restaurant te runnen. Hier ontmoette Hillie Freek Romein. Freek werd succesvol ondernemer in de vleesbranche en was postduivenliefhebber. Ze trouwden en kregen drie zonen. Grote bekendheid kreeg Freek als voorzitter en animator van de destijds landelijk bekende Oostelijk Kampioenen Dag. Personeel en materieel van ROBU werden ingezet, een uitverkochte veilinghal met bekende artiesten en tienduizenden guldens voor goede doelen staan ons helder voor de geest. Als duivenhouder maakte Freek furore met zijn “Rode Vossen”.

Met het plotselinge overlijden van Freek op 13 februari 1988 kwam er een keerpunt in het leven van Hillie. Ze besloot om het levenswerk van haar echtgenoot te continueren. Broer Tienus trad in dienst om de kweekduiven op “Frederikshof” te verzorgen en hand- en spandiensten te verrichten. Cor Buis trad later toe als soigneur op de vlieghokken.

Hillie was immer het bescheiden middelpunt van “Team Romein”. Duivenliefhebbers in binnen- en buitenland wisten “Frederikshof te vinden. Talloze sportieve hoogtepunten werden behaald. Zoon John, die afgelopen jaar met succes in de voetsporen trad van Cor Buis, wist het goed te verwoorden: “De duivensport en de duivenclub waren alles voor ma. Ze deed het uit liefde en respect voor Freek, zoals ik het in 2014 voor ma deed.”

Voor “Steeds Verder” was Hillie van onschatbare waarde. Het innen en beheren van de vluchtpenningen, het feliciteren van de jarigen middels een mooie kaart, het jaarlijks opscharrelen van bonnen voor de vereniging, het werk voor de attractiecommissie en nog heel veel meer deed ze met plezier voor “haar” club en … in alle bescheidenheid.

Na Corrie van Brummen – v.d. Velde verliest “Steeds Verder” andermaal in korte tijd een zeer gewaardeerd vrouwelijk clublid. Hulde voor de dames en … dankjewel voor alles, Hillie.

Rust in vrede.

Namens “Steeds Verder”:

Freek Wagenaar
Albert Hendriksen