Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 2019

Voorster Nieuws 18-09-2019

DUIVENSPORT: Mooie afsluiter Freek Wagenaar

TWELLO-Afgelopen zaterdag werden de laatste 2 vluchten van seizoen 2019 vervlogen. Ondanks dat het misschien wel het mooiste duivenweer was van deze jaargang, was het aantal ingekorfde duiven nóg verder teruggelopen. De natourduiven gingen nog een keertje naar Niergnies en de jonge duiven werden donderdag ingekorfd voor Melun (470 km)

Niergnies
Vanuit Steeds Verder werden slechts 40 duiven aangeleverd. Doordat de familie Bolink uit Bathmen ook in Twello inkorfde, werden dat er zowaar 50. Om 9 uur werd er gelost en stormden de duiven van de hele afdeling 8 richting noorden. Omdat het een afdelingslossing is vliegt Twello ook tegen liefhebbers uit plaatsen die veel zuidelijker liggen. Zodra daar de eerste duiven arriveren, kan het rekenen beginnen: “hoe laat moet ik een duifje hebben om vroeg te zitten?”. Hoe er ook gerekend werd, de snelheden van “zuid” werden hier niet gehaald. Wel kwamen de duiven vlot naar huis maar voor een goed resultaat in de afdeling een beetje te laat.
In de club was Freek Wagenaar weer de grote man. Hij had het grootste aantal duiven ingekorfd, 17 st., en liet er geen twijfel over bestaan wie de duiven nog het beste in forme heeft. Evenals de afgelopen weken is er weer een walk-over: 9 duiven in de top 10. Stefan Jansen weet daar 1 duif (9e) tussen te klasseren. Jan Ketelaar (11e) komt in de buurt en de fam. Bolink (13e) kon ook geen stok in de spaken van Freek steken. Dan was er nog deelname van Rein Evers, die vanwege invallende rui al op voorhand wist dat hij er niet aan te pas zou komen, maar zijn duifjes meegaf om nog wat extra ervaring op te doen voor volgend jaar. Gezien de mooie omstandigheden een goede keuze.

Melun
Op Melun was er alleen deelname van Freek Wagenaar. Hij toog weer naar Zutphen om daar in te korven. Ook daar was de deelname inmiddels flink teruggelopen. Er werd afgepast gespeeld. Ook is het zo dat aan het einde van het seizoen wel duidelijk is welke duiven deze verdere afstanden goed aan kunnen en welke niet. Het heeft dan geen zin meer om de sprinters nog in te zetten. Freek had 20 duiven ingekorfd. Allemaal duiven die goed in de veren zaten en hadden laten zien uit het goede hout gesneden te zijn.
Ook nu weer vooraf de bekende berekeningen waar uit kwam dat er rond 15.30 uur geklokt zou moeten worden. Om precies 15.29 uur zagen ze in de verte een duifje als een speer richting hok duiken en 9 seconden later was deze geconstateerd. Dit moest een vroege duif zijn. Met tussenpozen van ong. 10 minuten arriveerden er duiven, het liep lekker door.
Toen ’s avonds de balans werd opgemaakt bleek Freek regionaal 1,2,3 en 4 te spelen. In vlieggebied Noord-Oost werd het 1 en 2 en in de gehele afdeling was het een keurige 4e plaats. De herinneringen aan seizoen 2019 zullen daarmee altijd goed blijven.

De liefhebbers maken zich op voor de grote rui die zijn intrede zal doen. De duiven moeten ook dan goed verzorgd worden omdat het nieuwe verenpak volgend jaar weer nodig is om vroeg te kunnen vliegen. Duivensporter ben je 365 dagen per jaar.  Ook worden er door p.v. Steeds Verder 5 zgn. Taartvluchten (najaarsvluchten) georganiseerd. Veel liefhebbers uit de wijde omgeving komen hier op af om hun late jonge duiven nog wat “mand-ervaring” op te laten doen. Uiteraard is er ook nog de officiële seizoenafsluiting middels de jaarlijkse BBQ en zijn er nog verkopingen en zal er weer veel vergaderd worden, ook landelijk, om het seizoen weer te evalueren en het (landelijke) beleid aan te passen en bij te schaven. En dan, voor je het weet, staat het nieuwe seizoen alweer voor de deur met voor iedereen nieuwe kansen.

 
 
 

Voorster Nieuws 11-09-2019

DUIVENSPORT: Overrompeling Freek Wagenaar (deel 2)

TWELLO-Vorige week schreven we al over het naderende einde van duivenseizoen 2019. Met niet al te beste weersverwachtingen in het verschiet werd er nog maar mondjesmaat ingekorfd voor de vlucht vanuit Niergnies (300 km).  Gelukkig, of niet, kwam Freek Wagenaar met zijn hele ploeg jonge duiven (33 st.) opdraven. Daarmee leek het aantal deelnemende duiven nog een beetje de moeite waard.

Niergnies
Zo op het einde van het seizoen is bij de meeste duiven, en hun baasjes, de sjeu er wel af. Na een zwaar seizoen, vooral vanwege de soms extreme weersomstandigheden, zijn de meeste liefhebbers blij dat het weer voorbij is. Met het korter worden van de dagen vallen ook de duiven in de jaarlijkse grote rui waarbij alle veren verwisseld worden voor nieuwe. Ze komen als het ware in de winter-modus. Een aantal deelnemers heeft de oude duiven nog op een nestje zitten. Doordat de hormoonhuishouding dan is ingesteld op het grootbrengen van de jonkies wordt de rui als het ware uitgesteld, de natuur heeft het mooi geregeld. Anderen hebben in het begin van het seizoen de dagen kunstmatig korter gemaakt zodat de duiven later aan de zomer beginnen. Daardoor wordt de grote rui ook naar achteren geschoven en hebben de duiven op de laatste vluchten nog een strak verenpak. Vooral veel specialisten met de jonge duiven passen deze truc toe. Ook Freek Wagenaar bedient zich van deze tactiek. Volgende week is de laatste echte vlucht voor de jonge duiven vanuit Melun (470 km). Op dat soort vluchten, met die afstanden, kun je niet aan de start komen met volop ruiende duiven. Freek heeft dat prima voor elkaar. Om de duiven in het ritme te houden pakte hij afgelopen zaterdag de natourvlucht mee en dat heeft de concurrentie geweten. Pakte hij 2 weken terug, op ook een tussenvlucht, de eerste negen prijzen in de club, nu was het nog beter. Van de 22 prijzen die er te verdienen zijn pakt Freek er 20. Jan Ketelaar, plaats 11, en Stefan Jansen, plaats 17, weten deze machtige serie twee keer te onderbreken. Ook in het hogere spel tegen meer deelnemers scoort Freek geweldig. Zowel in de Kring Apeldoorn als Regio Noord-Oost is de zegepalm voor Freek met beide keren 30 van zijn 33 ingezette duiven in de prijzen. Hopelijk kunnen zijn duiven nog één week deze forme vasthouden om ook op de laatste vlucht nog een keer een mooie uitslag te maken. We wensen hem daarbij alvast veel succes.
Voor de overige leden is er de laatste vlucht van de natour, wederom vanuit Niergnies. Waarschijnlijk zal het aantal deelnemende duiven nog verder teruglopen maar daarna is het ook klaar.
Deze week geen overzicht van de top tien, die is bekend, op naar volgende week.

 

Voorster Nieuws 28-08-2019

DUIVENSPORT: Overrompeling Freek Wagenaar

TWELLO-Onder zomerse omstandigheden werd afgelopen zaterdag de derde natourvlucht, ditmaal vanuit Bierges (197 km), vervlogen. Voor de jonge duiven was er dit weekend geen vlucht dus de liefhebbers hadden de mogelijkheid om hun junioren in te zetten op deze relatief korte vlucht.

Het weer
Vrijdagavond tijdens het inkorven waren de weersverwachtingen natuurlijk het gesprek van de dag, Het zou zaterdag snel heel warm worden en iedereen was het er dan ook over eens dat er zo vroeg als mogelijk gelost moest worden. Dit lossen van de duiven is echter geen sinecure. Er moet met vanalles-en-nog-wat rekening gehouden worden. Uiteraard is het van belang dat het weer in orde is. Dat gaat veel verder dan kijken of de zon schijnt of dat het droog is. Ook moeten er afspraken worden gemaakt met andere afdelingen die hetzelfde vlieggebied bestrijken, in dit geval dus vooral met Noord Nederland. Vanuit het IWB (Instituut Wedvlucht Begeleiding) worden adviezen gegeven die door de afdelingen opgevolgd (moeten) worden. Zij kijken b.v. ook naar inversies, de toestand waarbij de lucht naar boven niet steeds kouder wordt maar er sprake is van een omkering en in een bepaald gebied de lucht steeds warmer wordt. Dit kan een verstoorde oriëntatie van de duiven tot gevolg hebben. Sommige liefhebbers vinden dit flauwekul, anderen zijn er doodsbang voor.
In eerste instantie zouden de duiven vanaf 08.30 uur gelost worden maar het IWB kwam met het advies om te wachten vanwege een scherpe inversie. Het advies werd opgevolgd zodat er om 09.40 het sein tot lossen werd gegeven.

Bierges
Met een oostelijk windje en snel oplopende temperaturen was er sprake van een echte vlucht. Na precies 2,5 uur vliegen arriveerden bij Freek Wagenaar in Voorst de eerste duiven. Freek vliegt alleen met de jonge duiven welke hij jaarlijks krijgt van zijn compagnons Bram Scherpenzeel uit Twello en Gerard Veldmaat uit Wijchen, die de kweekduiven van Freek huisvest. Om de duiven in het ritme van een wekelijks vlucht te houden had hij zijn duiven ingekorfd. Deze duiven zitten prima in het ritme en dat was te merken zaterdag. In Voorst was er, in tegenstelling tot op veel andere plekken in het werkgebied van Steeds Verder, sprake van een waar bombardement van aankomende duiven. Freek klasseert maar liefst 20 duiven in de top 25. Het zal hem spijten dat er dit weekend geen aansprekende vlucht voor de junioren was. De overige 5 duifjes in de top 25 komen van Jan de Ruiter (2 x), Albert Hendriksen (1 x) en Jan Ketelaar (2 x), die dus allemaal een bijrol vertolken.
Volgende week is er weer een dubbel programma. De jongen vliegen een afdelingsvlucht vanuit Sens (490 km) en de natour-duiven gaan naar Quiervrain (265 km) voor hun eerste gezamenlijke lossing met vlieggebied Noord-West. Voor Freek is het te hopen dat hij de forme nog een paar weken kan vasthouden, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

Top 10 Bierges: 1,2,3,4,5,6,7,8,9. Freek Wagenaar, 10. Jan de Ruiter

 

Voorster Nieuws 04-09-2019

DUIVENSPORT: Einde seizoen in zicht

TWELLO-Afgelopen zaterdag stonden er wederom 2 vluchten gepland. De duiven voor de natour gingen naar Quievrain (263 km) en de jonge duiven werden al op donderdag ingemand voor hun voorlaatste officiële vlucht vanuit Sens (490 km). Dat dit de laatste loodjes van dit seizoen zijn is goed te merken aan de deelname. Zowel het aantal duiven als het aantal liefhebbers dat deelneemt, loopt snel terug.

Quievrain
De duiven in Quievrain konden al mooi vroeg gelost worden. Om 07.50 klonk het signaal en begonnen de 109 Twellose duiven, ingezet door 7 liefhebbers, aan hun thuisreis. De laatste weken zijn de weersomstandigheden zwaar voor de duiven. Warmte en oosten-zuidoosten wind zorgen voor moeilijke concoursen. Daar komt bij dat de duiven aan hun grote rui beginnen en dus vaak niet meer “zo glad als een paling” aan de start staan. Dit is verder niet zo erg maar de echte aerodynamica is er dan wel af. Vaak wordt op de laatste vluchten goed gekeken welke duiven juist nog wel strak in het pak zitten en wordt met deze deelgenomen. Dat verklaart het snel teruglopen van de aantallen duiven. Veel liefhebbers zijn na een lang seizoen wel klaar voor dit jaar en doen ook niet meer mee, wat dan weer de terugloop van het aantal deelnemers verklaart.
Rond kwart over 11 stond de eerste melding van Jan Ketelaar op de website te lezen. Hij draaide om 11.12 uur zijn eerste duif. Het duurde niet lang voordat ook Henry Oosterboer, Stefan Jansen en Bram Scherpenzeel hun eerste duif aanmeldden. Daarna was het wachten op Jan de Ruiter. Bij Jan kwam een aantal duiven tegelijk thuis maar door de aanwezigheid van enkele rondcirkelende roofvogels waren deze niet te porren om op de antenne te landen. Na een aantal grote en kleine ronden in de nabijheid van het hok landde de eerste duif dan eindelijk op de antenne en liet alsnog de hoogste snelheid van deze middag noteren. Alle 7 deelnemers stonden deze dag op de uitslag, mooier kan het niet.

Sens
Op de vlucht vanuit Sens werd in de club slechts door 1 liefhebber deelgenomen. Freek Wagenaar toog weer naar Zutphen om daar zijn jongen in te korven voor deze sectorale vlucht. Het seizoen voor de jonge duiven is ook zwaar geweest. Deze starten meestal begin juni, juist wanneer de zomer het hardst zijn best doet om ons van mooi weer te voorzien. Sommige liefhebbers hebben het spel met de jongen als hoofddoel, daar is Freek een voorbeeld van. De meeste liefhebbers willen hun jonge duiven opleiden voor hun vliegcarrière als oude duif. De laatste groep is niet zo prestatiegericht met de jongen bezig en besluit soms om na een aantal vluchten, wanneer ze denken dat er genoeg geleerd is, met dit spel te stoppen. Freek daarentegen haalt juist zijn voldoening uit de wat langere vluchten en doet daar vol overgave aan mee. Als enige deelnemers is Freek natuurlijk ook winnaar in de club. Kijken we verder dan zien we dat zijn eerste duiven redelijk achter elkaar thuiskomen maar dat er voor de echte top toch wat minuutjes te laat werd begonnen. Ook deze vlucht was weer een pittige vanwege de eerder genoemde omstandigheden: warmte en oosten-zuidoosten wind.

Top 10 Quievrain: 1,8,9. Jan de Ruiter, 2,3,7. Jan Ketelaar, 4. Henry Oosterboer, 5,10. Stefan Jansen, 6. Bram Scherpenzeel.

 
 

Voorster Nieuws 21-08-2019

DUIVENSPORT: Wachten beloond

TWELLO-Afgelopen weekend zat het de duivensporters qua weersomstandigheden niet mee. De zaterdag was vlieg-technisch natuurlijk 1 groot drama. De zondag zou wat beter worden met het binnenstromen van beter weer vanuit het westen. Daarom werden de duiven zaterdag verplaatst naar een meer westelijk gelegen losplaats, in de hoop dat er zondag toch nog een vlucht zou kunnen plaatsvinden.

Er stonden 2 vluchten op het programma. Een op donderdag ingekorfde vlucht alleen voor de jonge duiven vanuit Nanteuil (418 km) en een natourvlucht vanuit Heusden-Zolder (143 km), wat dus uiteindelijk Meer (126 km) zou worden.

Nanteuil
Met het oog op de zeer slechte zaterdag werd besloten om in plaats van zaterdag deze duiven al op vrijdag te lossen. Door de duiven vanuit de clubs rechtstreeks naar het verzamelpunt te laten brengen i.p.v. deze bij elke club op te halen werd er veel tijd gewonnen en daarom was het mogelijk om een dag eerder te lossen.
Vanuit Twello was er slechts deelname van 3 liefhebbers. Specialisten Steffan Willems en Freek Wagenaar waren uiteraard van de partij. Maar ook Henry Oosterboer besloot met een paar duifjes deel te nemen. Samen togen ze naar Zutphen om daar in te korven. Met de wind op de staart werden er hoge snelheden gehaald. De duiven van de hele afdeling werden gelijktijdig gelost en dan is het mooi om te analyseren waar de snelste duiven zitten. Duiven vliegen een bepaalde route wat zeker niet altijd de kortste afstand is. Daarmee valt te verklaren dat westelijk van de Veluwe vaak de snelste duiven vallen. Zelfs met flink wat “west” in de wind gaan de duiven daar soms wel 100 mtr/min sneller dan elders in de afdeling. Dat was ook vrijdag het geval. Voor een mooie klassering in groot verband zijn de meeste deelnemers dan al uitgeschakeld. Op clubniveau was het Steffan die de winst pakte. Freek Wagenaar was de grootste prijzenpakker en Henry was heel blij dat hij ’s avond zijn 4 ingezette duifjes weer thuis had.

Meer
Ook op de zondag was het nog wachten geblazen. Om 14.40 uur was dan eindelijk het weer zo verbeterd dat het sein tot lossen kon worden gegeven. In Twello waren nog 192 duiven ingezet. Sommige liefhebbers kozen eieren voor hun geld en hielden de duiven thuis. Nadeel daarvan is dat de volgende vlucht de stap weer groter is maar met hopelijk wat betere omstandigheden hoeft dat geen probleem te zijn. Met dik 90 km/h was het een duif van Jan Ketelaar die in Terwolde als eerste aantikte. Jan heeft de duiven al het hele jaar goed in orde en speelt misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière. In totaal heeft hij 5 duiven in de top 10 en laat daarmee aan duidelijkheid niets te wensen over.
Dat alle 9 deelnemers deze dag in de uitslag stonden was misschien wel het mooiste aan deze vlucht. Iets wat nog maar zelden gebeurt en het lange wachten zeker de moeite waard maakte.

Top 10 Nanteuil: 1,6. Steffan Willems, 2,3,4,5,7,8,9,10. Freek Wagenaar

Top 10 Meer: 1,4,5,9,10. Jan Ketelaar, 2,8. Jan de Ruiter, 3,6. Bram Scherpenzeel, 7. Hennie Beumer