Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 18-07-2018

Pittige ouverture jonge duiven
Orange voor Cor Wenink


TWELLO-Deze week een beperkter programma omdat vanwege de nationale feestdag, 14 juli, er in Frankrijk op zaterdag geen duiven gelost mogen worden. Met slechts 1 vlucht voor de marathon-duiven vanuit Orange (910 km) en de seizoensopening voor de jonge duiven vanuit Roermond (120 km) was het relatief rustig in het clublokaal aan de Stinzenlaan.

Orange
Dinsdagavond werden de marathonduiven ingekorfd voor de vlucht vanuit Orange. Dit is een vlucht met een zogenaamde ochtendlossing. Daar waar de meeste vluchten met dergelijke afstanden rond het middaguur gelost worden, is dat voor Orange ’s morgens zo vroeg mogelijk. Dit houdt in dat de duiven op vrijdag al een heel eind op weg naar huis zijn en soms zelfs al op dezelfde dag de hokken bereiken. In de zuidelijke provincies arriveerden inderdaad al duiven op vrijdagavond maar op de afstand van Twello en verder was het wachten tot zaterdagmorgen. Wel krijgen de duiven die op zaterdag arriveren een stuk tijd-compensatie omdat er in de nacht niet gevlogen kan worden. Dit wordt berekend aan de hand van de zonsondergang op de dag van lossing en de zonsopkomst de volgende dag. Dit is de zogenaamde neutralisatietijd.
In Twello en omstreken landde de eerste duif rond half negen bij Cor Wenink op de Worp. Cor is een echte specialist en de betreffende duif had dit seizoen ook al de vlucht met middaglossing vanuit St. Vincent gewonnen. Binnen 10 minuten arriveert de 2e duif van de club aan het Molenveld bij Annet Jutten. Annet heeft deze vlucht 6 duiven ingekorfd en klokt er 3 in de prijzen waarmee zij het hoogste prijspercentage scoort. Met nog 1 officiële vlucht, vanuit Bergerac, is de strijd om het kampioenschap nog helemaal open.

Roermond
Doordat de vlucht voor de jonge duiven vorige week vanwege het weer geen doorgang kon vinden, vond afgelopen zaterdag de verlate seizoensopening plaats. Ruim 300 jongen duiven, geboren in 2018, werden ingezet. Vooraf zijn de liefhebbers al wekenlang in de weer om de jongelingen te laten wennen aan alle nieuwe dingen die ze met zo’n eerste inkorving meemaken. Ze worden vooraf enkele keren in de manden gedaan om ze te laten wennen aan de kleine ruimte en om leren hoe er gedronken moet worden door de tralies. Ook worden ze regelmatig stukjes weggebracht om te leren snel uit de manden te komen en snel huiswaarts te vliegen. Toch zijn de eerste vluchten altijd hachelijke ondernemingen. De gezondheid van de junioren speelt een heel belangrijke rol. Het is niet altijd goed waarneembaar of er iets aan mankeert. Oude duiven kunnen dan terugvallen op hun ervaring, iets wat bij de jongelingen natuurlijk nog ontbreekt.

Binnen de club zorgde John Romein voor een grote verrassing. Daar waar hij met de oude duiven vrijwel onklopbaar is, is het spel met de jonge duiven zijn achilleshiel. Het afgelopen jaar werd de boel serieus aangepakt: iemand kwam naar zijn hokken kijken om aanpassingen te doen v.w.b. de verluchting en het voersysteem. Ook werd er flink werk gemaakt van het trainen van de jonge bende. John was zaterdag niet bij de hokken toen de duiven arriveerden en zodoende kon hij dus ook niet melden op de clubwebsite. Groot was dan ook de verrassing toen bleek dat hij 1,2 en 3 was en daarmee gerenommeerde jonge duivenspecialisten het nakijken gaf. Team Freek Wagenaar uit Voorst draait 4 duiven in de top maar is zeker niet tevreden over het verloop van de vlucht. Ook Team Steffan Willems uit Epse, 2 duiven in de top 10, zal er de komende week alles aan doen om wat meer van zich af te bijten. Naomi & Lizzy Romein maken met een keurige 8e plaats de top 10 vol. De combinatie van Brummen, bestaande uit Frits, Marianne en Sven van Brummen, maakt na een gedegen voorbereiding een prachtige uitslag met 11 van de 25 duiven in de reguliere uitslag en 8 duiven in de top 10 van de B-klasse. Alleen herintreder Henk Blankestijn scoort met 3 uit 7 een iets hoger prijspercentage in de algemene uitslag.

Top 6 Orange: 1. Cor Wenink, 2,3,5. Annet Jutten, 4. John en Gerrit Nieuwenhuis, 6. Jan Ketelaar

Top 10 Roermond algemeen: 1,2,3. John Romein, 4,5,6,7. Team Freek Wagenaar, 8. Naomi & Lizzy Romein, 9,10. Steffan Willems
Top 10 Roermond B-klasse: 1,5. Naomi & Lizzy Romein, 2,3,4,6,7,8,9,10. Comb. van Brummen