Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 04-07-2018

Pittige vlucht vanuit Nanteuil
Erepodium voor John Romein


TWELLO-Met aanhoudende zomerse temperaturen gaat seizoen 2018 waarschijnlijk de boeken in als één van de zwaarste van de afgelopen decennia. Voor de duiven die wekelijks afstanden van ong. 400 km. moeten overbruggen begint het zo langzaamaan door te knijpen. Het is het aan het baasje om de conditie van de duiven goed in het oog te houden om daar waar nodig een rustpauze in te lasten. Sommige liefhebbers van de dagfond (500 km en verder) korven hun atleten al eens in de 14 dagen in en brengen in het tussenliggende weekend zelf de duiven een stukje weg om scherp en in het ritme te blijven. Bovendien bouwen ze zo weer flink wat zelfvertrouwen op om er een week later weer te staan.


Zaterdag was er voor de verandering slechts 1 vlucht georganiseerd. Dit was dan wel weer een zware midfondvlucht vanuit Nanteuil le Haudouin (410 km). Met een stevig briesje uit noordelijke richting op de snavel en temperaturen oplopend tot 30 gr. Celsius was het weer een vlucht voor de echte klasbakken. Gerekend werd op snelheden van rond de 70 km/h maar de eerste duif in de club komt daar bij lange niet aan. Na een kleine 6 en een half uur vliegen meldde de eerste duif zich op de hokken van John Romein aan de Terwoldseweg. Ruim een minuut later gevolgd door een tweede. Weer 2 minuten later arriveerde nr. 3. Gezien de omstandigheden volgden deze duiven elkaar ongekend snel op. Niemand was sneller dan deze 3 aankomsten van John zodat het hele ereschavot door John werd ingenomen. In Teuge is Jan de Ruiter de eerste opvolger. Buiten John (5 keer!) is er niemand met meerdere duiven in de 10, om maar aan te geven hoe selectief deze vlucht was.


Top 10 Nanteuil algemeen: 1,2,3,5,7. John Romein, 4. Jan de Ruiter, 6. Went vd Steeg, 8. Jan Ketelaar, 9. Stefan Jansen, 10. Comb. Nieuwenhuis
Top 10 Nanteuil B-klasse: 1. Went vd Steeg, 2. Stefan Jansen, 3. Comb. Nieuwenhuis, 4,6,9,10. Hans Boveree, 5.8. Annet Jutten, 7. Rein Evers


Komende zaterdag staan er zelfs 4 vluchten op het programma. De marathonduiven gaan dinsdag op weg naar Dax. Op donderdag is er een dubbele inkorving voor de oude duiven: de dagfondduiven gaan naar Bourges en de midfondduiven weer naar Nanteuil. Vrijdag worden de jonge duiven ingekorfd voor hun maidentrip vanuit Roermond. De eerste vluchten voor de jonge duiven zijn altijd heel spannend omdat de jonge, onervaren, diertjes vaak voor het eerst in de grote vrachtwagen zitten van waaruit ze met duizenden tegelijk gelost worden. In de aanloop naar deze vluchten doet de liefhebber er alles aan om de jonkies zo goed als mogelijk voor te bereiden. Thuis worden ze regelmatig een nachtje in de manden gezet om het eten en drinken in de manden te oefenen. Ook wordt er veel werk gemaakt van het nabootsen van de vluchten. Dan wordt er op een relatief korte afstand begonnen en worden ze stapsgewijs op grotere afstanden gelost met hun hokgenoten. Sommige liefhebbers laten hun jongen op deze oefenvluchtjes niet allemaal tegelijk los maar 1 voor 1 om ze zodoende te leren op eigen houtje de terugweg te vinden. Of deze werkwijze zijn vruchten gaat afwerpen weten we volgende week.